Istoria Reșiței, expusă în imagini pe Strada Furnalelor din municipiu

strada furnalelor

Echipa Euroland Banat îi invită pe reșițeni sâmbătă, la o nouă plimbare printr-o galerie vie – „alive” – de case şi obiective de patrimoniu, de ieri și de azi. Evenimentul va debuta în fața Școlii Pittner/Pittner Schule de pe Str. Furnalelor, nr. 13, la ora 10.00, iar organizatorii au pregătit o nouă expoziție inedită cu fotografii de pe stradă și din Reșița Montană, cu clădiri emblematice şi obiective deosebite de arheologie industrială (unele dispărute).

„Ne dorim ca acest eveniment să reprezinte un omagiu adus celor două secole şi jumătate de industrie reşiţeană şi o readucere în actualitate a Şcolii Pittner, a iluştrilor dascăli din familia Pittner şi, nu în ultimul rând, a Reşiţei de odinioară cu clădirile simbol şi amintirile romantice, cu străzile pavate cu piatră cubică şi micile magazine, cu siturile industriale de o valoare inestimabilă pe care le-am primit moştenire de la părinţii şi bunicii noştri şi pe care trebuie să le transmitem mai departe viitoarelor generaţii“, au transmis reprezentanții Euroland Banat.

Şcoala Pittner va fi restaurată prin proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița”, care este derulat de Primăria Reşiţa, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Listahópurinn RÖSK din Islanda. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are un buget de peste 8,8 mil. lei (1,8 mil Euro) şi se derulează în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024.

Totodată, această expoziţie reprezintă recunoașterea adusă familiei Mato (Ioan și Jancsi), domnilor Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Petre Dalea, Puiu Voina și tuturor celor care au imortalizat şi imortalizează pe peliculă Reșița și Banatul. Evenimentul este realizat cu sprijinul lui Jancsi Mato şi al Muzeului Cineastului Amator.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și Statele Baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 9 =