Caransebeşul, oraşul cu 80 de cai-putere

expozitie-cai

Astăzi, 6 mai, la fostul Târg de vite al municipiului s-a desfăşurat Expoziţia naţională de cai de rasă de la Caransebeş, la care au fost prezenţi aproximativ 80 de cai din mai multe zone ale ţării, de diferite rase. Acţiunea, la deschiderea căreia au participat primarul Felix Borcean şi administratorul public Florin Bogdea, se află la prima ediţie, fiind organizată de Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, în colaborare cu Asociaţia de Cultură şi Dezvoltare a Rromilor din Pipirig. Cele trei probe de concurs au fost dresaj, tracţiune şi frumuseţe.

„Am vrut să arătăm şi o altă parte frumoasă a Caransebeşului, aceea a animalelor pe care le creştem aici, de aceea am organizat această expoziţie, tocmai ca ele să fie văzute. Avem aici cai de rasă Frizian, Sânge-rece unguresc, Lipiţan, Ardenez, şi toţi au obţinut diplome la concursurile la care au participat. Ne-au onorat invitaţia crescători din Arad, Haţeg, Deva, Timişoara, Craiova, Târgu Jiu, Lugoj şi din satele din jurul Caransebeşului. Azi, aici, nu se vinde nici un cal, este o prezentare şi atâta tot”, a spus Coriolan Hudasco, zis Covaci, coordonatorul Asociaţiei de Cultură şi Dezvoltare a Rromilor din Pipirig.

Un cal masiv, numai muşchi, cu coamă bogată, atrage toate privirile. „Îl cheamă Bradu, e din rasa Ardenez, are 1.000 kg şi e în vârstă de şapte ani. Îl folosesc la pădure, la tras lemne. Valoarea de piaţă a lui Bradu este de 10.000 de euro”, ne-a spus tânărul proprietar din Zerveşti.

Managerul Casei de cultură, Ioan Cojocariu, a declarat că după această experienţă şi-ar dori să permanentizeze această acţiune, cu o frecvenţă lunară sau trimestrială.

Toţi cei prezenţi cu cai la expoziţie au primit diplome de participare, organizatorii oferind şi un număr de cinci cupe pentru cele mai frumoase şi mai bine dresate exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =