Portrete feminine la Muzeul Banatului Montan din Reșița

muzeu

O expoziție interesantă de portrete feminine este organizată, începând de astăzi, de Muzeul Banatului Montan din Reșița, care mai propune spre vizitare și o serie de ilustrate în tablouri și tapiserii aparținând colecției de artă a instituției muzeale. Vernisajul are loc astăzi, 4 martie 2022, la ora 12, în „Sala Sălișteanu”, expoziția putând fi vizitată în perioada 4-22 martie 2022, de luni până sâmbătă între orele 9-16,30.

„Lucrările expuse configurează siluete şi portrete feminine, poveşti ilustrate, care colorează zâmbete sau angoase, fericirile ori deznădejdile destinului feminin. Picturile reprezintă, de asemenea, comuniunea omului-femeie cu natura, care se ramifică atât în interiorul, cât şi în exteriorul fiinţei umane, expoziția încercând să ne prezinte „Femininul” expus în toată splendoarea sa materială, sentimentală şi morală, se arată în comunicatul Muzeului reșițean”.

Așa cum mai spun reprezentanții instituției, „debutul primăverii este asociat îndeobște cu femeia, iubirea şi frumuseţea, inepuizabile surse de inspirație creativă. Portretul feminin, ca subiect de contemplaţie artistică, a atras atenţia artiştilor din cele mai vechi timpuri şi continuă să fie printre cele mai des întâlnite modele ale artelor plastice. Chipul femeii a fost întotdeauna un obiect de sondaj nelimitat pentru artişti, tema feminităţii fiind socială şi personală, veche şi mereu actuală”.

Colecția de Artă a Muzeului Banatului Montan deține un număr însemnat de tablouri care au ca temă principală „Femeia”. Pictori bănățeni precum Tiberiu Botlik, Emil Câmpean, Nicolae Hașca, Cornel Liba, Francisc Baranyay, Nicolae Blei sau Prund Borgo se numără printre artiștii în ale căror creații feminitatea este inspirație și subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 18 =