Wow, ce tare e, domnule ministru!

Victor Nafiru

Membrii Cabinetului Orban au intrat în pita. Ieri a fost prima lor zi de muncă. Una de acomodare cu biroul în care vor lucra de acum înainte, de familiarizare cu treptele pe care le au de urcat și de coborât zilnic și cu șoferul și secretara dactilograf de pe vremuri. Impunători, triumfaliști, încrezători în ziua de mâine, optimiști, plini de speranțe și responsabilități multiple. Cel puțin în declarații. O echipă nouă, formată din politicieni care, cu o excepție, două, nu au mai făcut parte dintr-un guvern.

Le-am urmărit declarațiile de început, ce-i drept, pe fugă, și m-a amuzat faptul că toți vor să facă ceea ce nu au mai făcut niciun alt ministru până acum. Ceva măreț, cu care să intre în manualele de istorie. Unele declarații chiar mi-au stârnit zâmbete, amintindu-mi de cei de dinainte care la fel spuneau: vom face și vom drege. Pe altele, le consider de bun-simț, doar că nu cred că vor deveni și realitate.

Declarațiile lui Marcel Vela mi s-au părut cele mai simpatice, senatorul cărășean declarând, textual, că: „Suntem în slujba poporului, cu zero politizare și declararea unui război total fenomenului criminogen, infractorilor, clanurilor interlope și a tuturor acelora care pun în pericol siguranța românilor“. Wow, ce tare e, domnule ministru. Până acum, toți s-au luptat cu corupția (la modul intențiilor), birocratismul, cu mentalitatea, cu nepotismele, pupincurismul, cu lipsa de profesionalism, cu bulangii ajunși în funcții pe baza carnetului de partid, cu proxeneții și victimele lor de pe centură, dar niciunul nu cred că a declarat război total clanurilor de interlopi. Și nu pentru că nimănui nu i-ar fi trecut prin cap așa ceva, ci pentru că realitatea este alta decât cea din declarațiile unui ministru. Noi nu avem suficienți polițiști să asigure ordinea și liniștea publică la alegerile de peste trei zile, iar în comune există un polițist la trei-patru sate, dar ne încordăm mușchii cu clanurile interlope. Și, nu oricum, ci să le stârpim. Ăsta da curaj!

Frumos spus, domnule ministru. Sublim, chiar, dar am și eu o curiozitate: De unde ați scos-o pe aia cu „zero politizare“ în structurile ministerului? Nu de alta, e tare de tot, pe cuvânt. Dar, cu tot respectul pe care vi-l port, nu cred că o să-l lăsați în continuare în funcție pe prefectul Matei Lupu, un profesionist care, exact ce spuneați, nu este angajat politic, fiind înalt funcționar public. Dacă pe Lupu îl prinde Crăciunul sau începutul anului 2020 în Prefectură, promit să-mi dau spăsit câteva bobârnace în piața publică. Parol! Și dacă nu va fi așa, o să ieșiți cu o altă explicație, domnule ministru?

Întreb, doar!