Valeria Schelean-Şomfelean: „Legea pensiilor încalcă decizia Curţii Constituţionale“

IUNIE 2019 2

PNL consideră că PSD-ALDE nu a dorit să adopte o soluție legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie și al dreptului la proprietate privată.

În opinia liberalilor, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituțională Legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară și permite arbitrariul.

„Astfel, obținerea pensiei este raportată la contribuția datorată de angajat și plătită de angajator. În cazul în care angajatorul nu plătește efectiv contribuția datorată de angajatul său, atunci este afectat dreptul la pensie al persoanei respective, întrucât va beneficia de o pensie mai mică. În Legea pensiilor nu ar fi trebuit să existe sintagma «plătită de angajator», întrucât este responsabilitatea statului de a se asigura că operatorii economici respectă legea și își achită obligațiile prevăzute de Codul Fiscal“, precizează deputata liberală, Valeria Schelean-Şomfelean.

În opinia sa susţinută de la tribuna Camerei Deputaţilor, Legea pensiilor încalcă și o decizie a Curții Constituționale.

„Prin Decizia CCR nr. 387/2018, instanța constituțională a stabilit că sintagma «condiții de vârstă standard» este constituțională numai în măsura în care «nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani»”, explică Valeria Schelean-Şomfelean.

Cu toate acestea, noua Lege a pensiilor ignoră dispozițiile acestei Decizii pronunțate de CCR, păstrând în textul său discriminarea dintre bărbați și femei, referitoare la vârsta de pensionare.