Valeria Schelean-Şomfelean îi ia apărarea primarului din Băile Herculane

VALERIA COMPUTER e1584717633269

În cursul zilei de 12 aprilie, la postul de Radio România Actualități a fost difuzat un material, în care actuala majoritate parlamentară acuza primarul PNL din orașul Băile Herculane, Cristian Miclău, de pasivitate în accesarea fondurilor guvernamentale alocate prin O.U.G. nr. 114/2018, pentru finanțarea investițiilor în  modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare.

Deputata PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean-Şomfelean, spune că, PSD-ALDE se ocupă doar cu propaganda electorală și aruncă în spațiul public informații mincinoase, mimând cu fiecare ocazie „preocuparea” lor pentru susținerea modernizării și dezvoltării stațiunilor balneare din județul Caraș-Severin.

„Astfel, le reamintesc celor din actuala majoritate parlamentară faptul că, potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (4) din O.U.G. nr. 114/2018, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare ordonanței de urgență, Comisia Națională de Strategie și Prognoză trebuia să stabilească prin ordin al președintelui său și care urma a se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista documentelor de fundamentare necesare, formularul de cerere și criteriile de eligibilitate, în funcție de importanța economică a investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare“, susţine parlamentarul cărăşean.

Valeria Schelean-Şomfelean mai spune că, verificând ordinele adoptate de către președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și care au fost publicate în Monitorul Oficial al României, se poate observa că, până la acest moment, nu a fost publicat niciun act normativ privind adoptarea normelor metodologice de aplicare a dispozițiilor cuprinse în O.U.G. nr. 114/2018, cu privire la finanțarea investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare.

„Pe de altă parte parte, pe site-ul instituției, la secțiunea «Transparență decizională», apare un proiect de Hotărâre pentru instituirea schemei de ajutor de minimis aferente programului de finanțare a investiţiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, cu privire la care dezbatearea publică s-ar fi încheiat la data de 15.03.2019. Însă, dincolo de faptul că această hotărâre nu este în vigoare, precizez că textul actului nici nu se referă la transferul de fonduri publice către beneficiari-unități administrativ-teritoriale, ci se referă doar la fondurile publice ce pot fi acordate beneficiarilor-societăți înființate în baza Legii nr. 31/1990 și care sunt plafonate la un procent de 50% din cheltuielile eligibile și de maximum 200.000 euro“, mai spune Schelean-Şomfelean.

Potrivit deputatei, până la acest moment, actuala majoritate parlamentară nu a creat cadrul normativ care să reglementeze procedura de accesare a fondurilor guvernamentale de către unitățile administrativ-teritoriale și care, evident, ar acoperi o arie mai largă de investiții decât cele ce pot fi demarate de societățile de drept privat, precum, de exemplu, reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport care să faciliteze accesul la stațiunea balneară, reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii stradale și pietonale, modernizarea și extinderea infrastructurii de utilități publice din stațiunea balneară.

„Motivul pasivității actualei majorități parlamentare este lipsa fondurilor guvernamentale pentru finanțarea acestor investiții! Le reamintesc celor care pun la îndoială abilitățile manageriale ale primarilor PNL că administrațiile locale conduse de primarii PNL sunt cele mai performante și dezvoltate la nivelul întregii țări“, concluzionează Valeria Schelean-Şomfelean.