Tinerii de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița s-au întâlnit cu partenerii de proiect, în Polonia

elevi colegiu mircea eliade

Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița continuă întâlnirile ca partener într-un proiect Erasmus+, finanțat de Uniunea Europeană. Sub denumirea generică – REACT! – Respect the Environment And Cherish Thyself, recent, a avut loc la Starogard Gdanski întânirea partenerilor din Polonia, Turcia, Portugalia, Grecia și România.

Dezbaterile elevilor și profesorilor reuniți la Liceum Ogolnoksztalcace im. Marii Sklodowskiej-Curie din Starogard Gdanski, s-au axat pe probleme de sănătate, dependență, observarea mediului, biodiversitate. Discuțiile au vizat emisiile de monoxid de carbon, influența canalizării Vistulei asupra faunei din Marea Baltică și din delta fluviului. Elevii s-au reunit în cadrul unor expoziții, ateliere, lucrări practice și studii studii de caz și au realizat producții audio-video. Au avut loc deplasări la muzee și în natură, pentru observarea faunei și florei locale.

REACT! – Respect the Environment Cherish Thyself (2020-1-PL01-KA229-082014_2) se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (01.09.2020- 31.08.2023) și este este realizat de către Liceum Ogolnoksztalcace Im. Marii Sklodowskiej-Curie, Polonia, având instituții școlare partenere din mai multe țări: Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița – România, 15 Temmuz Sehitler Anadolu Lisesi – Turcia, Escola Secundária de Rocha Peixoto – Portugalia, Evening High School of Aigaleo – Grecia.

Tema proiectului e analiza comparativa a problemelor de mediu din țările și zonele școlilor participante, precum și eventualele soluții remediale, fiind un răspuns la problemele întâmpinate și la nevoile exprimate probabil de majoritatea școlilor europene. Motivația proiectului e disponibilitatea puternică de a face față slabei reciclări din școli, a obiceiurilor nesănătoase, a lipsei de entuziasm față de sport, a nivelului ridicat de smog în unele orașe din cauza arderii gunoiului, a problemelor locale cauzate de schimbările climatice (eroziune costieră în Portugalia, dispariția speciilor endemice din cauza defrișărilor în România, penuria de aprovizionare cu apă în Turcia, incendiile forestiere în Grecia și poluarea și eutrofizarea Mării Baltice în Polonia).

Există cinci domenii principale supuse atenției: economisirea energiei și reducerea poluării apei, obiceiuri sănătoase fără dependențe, separare și reciclare, sport și alimente durabile, reducerea emisiilor de gaze.

Principalele grupuri-țintă sunt cursanții care pot aparține oricărei grupe de vârstă. Sunt vizați cu precădere copiii de 14-18 ani, dar și adulții, autoritățile locale, instituțiile interesate, școlile publice și private, ONG-urile. Obiectivele se ating printr-un set de activități, evenimente, micro-proiecte și prin proiectul eTwinning. Se vor realiza prezentări ale elevilor: filme, fotografii, desene, sculpturi, campanii de postere, diferite evenimente. Participanții vor dobândi, de asemenea, cunoștințe despre durabilitatea producției și a consumului de alimente, stilul de viață sănătos, precum și despre Pactul european privind clima și alte reglementări și valori promovate de UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − six =