Sute de oameni din toate colțurile țării sunt așteptați la Valeapai pentru a V-a ediție a evenimentului „Color the Village“

valeapai

Localitatea Valeapai a fost aleasă ca noua locație pentru proiectul „Color the Village” a Asociației Acasă în Banat. Proiectul asociației este un adevărat festival al faptelor bune deoarece, timp de trei zile consecutiv, voluntarii zugrăvesc fațadele a 30 de case din satul bănățean.

Aflat la cea de a V-a ediție, evenimentul va avea loc în perioada 8-10 iunie 2023. Voluntarii se vor putea înscrie începând cu luna aprilie. Satul Valeapai este unul tradițional, care mai păstrează unele elemente ale arhitecturii sătești specifice zonei de tranziție dintre Banatul de Munte și cel de Câmpie.

„De când am demarat proiectul Color the Village, satul Valeapai a fost mereu în gândurile noastre pentru că practic, totul a pornit de aici. Asociația Acasă în Banat are sediul în Valeapai, și credem că acum, la a V-a ediție, a venit momentul să punem în valoare frumusețea acestui sat, să fie văzut de toți așa cum l-am văzut noi când am venit prima dată aici.” a declarat președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

„Proiectul care se va desfășura în perioada 8-10 iunie 2023 este foarte important atât pentru satul și comunitatea din Valeapai, cât și pentru comuna Ramna deoarece cu această ocazie, satul se va face cunoscut. Cu siguranță va fi un eveniment fără precedent pentru viața satului, iar noi, ca administrație locală, vom veni în sprijinul organizatorilor cu ce va fi nevoie.”, a spus Magdalena Ciurea, primarul comunei Ramna.

Pentru Asociația Acasă în Banat provocările ediției din acest an vor fi refacerea unor elemente decorative, folosirea de materiale și tehnici tradiționale, dar și promovarea obiectivelor turistice care se află aici: castelul Atanasievici, biserica de la 1830, fosta moară a familiei Riesz, Locul fosilifer, Munții Areniș și arealul natural al Pogănișului.

Color the Village/Colorează Satul se află la a cincea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =