Voluntarii „Acasă în Banat“, la pas prin Caraș-Severin

acasa in banat

La sfârșitul săptămânii trecute, voluntarii Asociației „Acasă în Banat“ au revenit în Caraș-Severin. În așteptarea zilelor frumoase, pentru a putea continua acțiunile programate la noi în județ, voluntarii au vizitat potențiale obiective turistice aflate în comunități mai putin cunoscute, pentru a înțelege mai bine realitatea din teritoriu si a documenta patrimoniul mulinologic.

„Prima oprire a fost la moara mare din Bucoșnița aflată în gospodăria familiei Ardelean. Construită în secolul XIX și încorporată, treptat, în clădirea de locuit, moara păstrează și azi roata verticală, precum și mecanismele originale, toate funcționale. Multumim Florin Ardelean pentru gazduire! Mai departe ne-am deplasat catre Domașnea unde am fost să vedem ce a mai ramăs dintr-o moară aflată la marginea satului. Locația a fost excelenta și am profitat de zăpadă pentru pentru o bătaie cu bulgări, dar am făcut rapid și un om de zapada pe care l-am făcut membru în echipa noastră. Mai departe am vizitat si un mic atelier de tesut. Mulțumim pentru primire Maria Curescu și Ioana Hurmuz! La Cornea ne-a așteptat Nistor Cernescu care ne-a arătat moara de apă care funcționează și azi. În sus pe râu, o altă moară istorică a supraviețuit și are o lungă poveste. La sălașul familiei Cernescu ne-am adăpostit cu toți pentru a ne încălzi puțin la focul sobei și a povesti puțin, darși de a gusta o brână excelentă!“, povestesc reprezentanții asociației.

Următoarea destinație a fost Topleț, la complexul mulinologic, iar la final, ultima destinație a fost Apeductul Podul Turcului de pe Valea Seracovei, monument istoric care deși are o poveste extraordinară, este neglijat și se poate oricând prăbuși. „L-am fotografiat acum, cât mai este în picioare si îi vom spune povestea în cartea dedicata Morilor Banatului, pe care o vom publica in acest an. Ne-am întors spre Timișoara în plin viscol și furtună de zăpadă, dar bucuroși că pe tot traseul, vremea a ținut cu noi, uimiți de câte lucruri frumoase stau nedescoperite și dorinici să ne implicam și mai departe ca să facem treaba“, au maia dăugat voluntarii Acasă în Banat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 9 =