Moara Concordia din Vrani va fi salvată de Asociația „Acasă în Banat”

Moara Concordia

Zilele acestea, voluntarii Asociației „Acasă în Banat” se afla din nou în Caraș-Severin, de această dată la Vrani. „Împreună cu Primăria Comunei Vrani salvăm, la propriu, moara Concordia, de la distrugere și degradare, pentru a putea fi transmisă mai departe generațiilor viitoare”, au declarat reprezentanții asociației.

În 1926, aproape 100 de vrănenți s-au adunat la un loc și au hotărât să construiască pe râul Caraș o moară mare, pentru măcinat făină albă de grâu. Au pus mână de la mână banii cu greu câștigați – trei milioane de lei – pentru a construi o moară fără pereche, capabilă să macine două vagoane de făină în 24 de ore. Au îmblânzit Carașul prin lucrări hidrotehnice ce uimesc și astăzi prin amploarea lor, pentru a capta apa râului și a pune în mișcare turbina. Cu mari eforturi, au adus instalații dintre cele mai moderne la acea oră, de la Heidelberg și Zurich. În doi ani, moara a fost funcțională și toată zona Oraviței, Aninei și chiar cei din Almăj veneau aici pentru a măcina făină albă de cea mai bună calitate.

Dar vremurile de aur ale morii au apus, după anul 2000 a fost spartă, furată, vandalizată, iar fără o intervenție rapidă, riscă să intre definitiv în colaps. După aproape 100 de ani de la înființare, vrănenți, orăvițeni, voluntari de pretutindeni, donatori, sponsori, administrație locală se adună din nou la Moara Concordia, de data asta pentru a salva ce a mai rămas de salvat.

Lucrările constau în decopertarea clădirii, reparații la șarpantă și refacerea învelitorii. „Vom face reparații acolo unde zidurile stau să cadă și vom pune în siguranță căile de acces. Numai curățenia pe interior necesită un volum uriaș de lucru. Ne vom ocupa nu doar de clădire, ci și de instalațiile hidrotehnice și de zona înconjurătoare, care pe timp de vară atrage sute de oameni la scăldat. Așa că, va fi de lucru pentru toată lumea, meșteri și voluntari cu sau fără experiență”, au mai precizat organizatori evenimentului.

Toți cei care doresc să se alăture acțiunilor desfășurate de „Acasă în Banat”, ca voluntari, cu donații sau sponsorizări, sunt bineveniți!

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

Revolut: 0748918091

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =