Reșița, la aproape două secole şi jumătate de industrie

furnal

Astăzi, 3 iulie se sărbătoresc 249 de ani de la aprinderea primelor două furnale la Reșița, „Josephus” și „Franziskus”, eveniment petrecut în 1771 şi care este considerat momentul zero a ceea ce reprezintă astăzi este Reșița.

Într-un comunicat primit la redacţie din partea Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin se arată: „Anul trecut am primit din partea arhivistului Diecezei Romano-Catolice Timișoara, dr. Claudiu Sergiu Călin, copia înregistrării în matricolă a sfințirii celor două cuptoare. Înregistrarea se găsește la «Matricula Baptisatorum, Copulatorum, Defunctorum 1758-1773 [et Conversorum, cum Status Animarum et informationes historicae] Paroeciae Karassova» (pagină nenumerotată, spre finalul volumului).

Textul original este în latină, iar traducerea în limba română: „În anul de mai sus [1771], ziua 3-a a lui iulie, au fost binecuvântate cuptoarele cezaro-crăiești sau Hochöfen în nou întemeiatul loc montan Reșița [binecuvântare] rostită de mine Pater [=preot-călugăr] Michaël Grosdich, administrator parohial [=paroh] de Carașova)“.

Pentru a marca evenimentul, Forumul Democratic al Germanilor, împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Filateliștilor din Caraș-Severin, au editat un plic filatelic ocazional. De asemenea, au realizat o ștampilă ocazională, aprobată de Federația Filatelică Română și de Poşta Română. Întreaga corespondență care pleacă vineri de la Oficiul Poștal Reșița 1 va fi obliterată cu aceasta. (Foto: Petre Dalea)