Proiectul de repopulare cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest a ajuns la final

populatie zimbri

După aproape șase ani proiectul inițiat de Rewilding Europe și WWF-România pentru repopularea cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest prezintă o serie de rezultate captivante: cea mai mare populație de zimbri liberi din România, exemple de coexistență și ecoturism. Cunoștințele acumulate pe parcursul proiectului LIFE RE-Bison sunt fundația pe care se vor dezvolta în viitor populațiile viabile genetic din lanțul carpatic românesc.

Din 2016 și până astăzi s-au realizat 14 transporturi în colaborare cu 32 de centre de reproducere și rezervații din Europa fapt care a dat șansa echipei să îmbunătățească procesul de reintroducere a zimbrilor, de la un an la altul.

„Selecția atentă a exemplarelor de zimbru în funcție de vârstă, gen și proveniență genetică, formarea grupurilor înaintea translocării și alegerea corectă a transportatorului au contribuit la adaptabilitatea animalelor și au mărit șansele de supraviețuire. Puii născuți în sălbăticie între 2016 și 2021 ne arată că habitatul este prielnic și specia poate reveni cu succes.” ne spune Mariana Drugă, Manager proiect LIFE Re-Bison, WWF România.

Cei peste 100 de zimbrii sunt constant monitorizați de rangerii WWF în teren și cu ajutorul tehnologiei, 28 de zimbri fiind echipați cu colare, ceea ce a permis monitorizarea lor prin GPS și setarea unor garduri virtuale în jurul terenurilor, sălașelor sau livezilor care ar fi putut intra în arealul de distribuție a zimbrilor. Datele colectate de colarele arată că distribuția speciei se întinde pe o suprafață de aproximativ 89 km2, dintre care doar 18,4 km2.

De asemenea, s-a realizat un studiu sub coordonarea Dr. Andrei Mihalca în baza protocolului de colaborare dinte WWF România și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Analiza ADN prin genotiparea SNP (Single Nucleotide Polymorphisms) realizată de Institutul Senckenberg pentru Genetica Faunei Sălbatice din Germania indică faptul că zimbrii reintroduși în sud-vestul României includ întreaga gamă a diversității genetice disponibile la nivel global a liniei Lowland-Caucasian a speciei.

Pentru a păstra relații armonioase cu localnicii s-au instalat peste nouă kilometri de gard electric și o echipă locală de intervenție a fost înființată în 2019 pentru a ajuta la monitorizare și a interveni proactiv pentru a preveni posibilele conflicte între oameni și zimbri. Numeroase sesiuni informative pentru a înțelege mai bine specia și beneficiile de pe urma zimbrului au fost realizate pe parcursul proiectului. Conform studiului sociologic realizat în 2020, 89% din persoanele aparţinând comunităților Armeniș și Densuș consideră zimbrii ca fiind animale frumoase și importante pentru mediu.

„Fiecare reușită a însemnat multă muncă, în teren, de cercetare, multe colaborări și determinare pentru a înfrunta provocările lacunelor legislative în ceea ce privește reintroducerea speciei și gestionarea post-eliberare în sălbăticie. Evenimentul de încheiere a proiectului LIFE RE-Bison ne arată că interesul față de specie a crescut la nivel local și național, dar și că este nevoie de o strategie unitară, prin care putem continua să asigurăm viitorul zimbrului în lanțul carpatic.” Orieta Hulea, Director WWF România.

Cu scopul de a aduce toți colaboratorii împreună și pentru a păstra efortul de conservare a zimbrului, în perioada 23 și 24 septembrie s-au ținut prezentări privind scopul, rezultatele, provocările proiectului LIFE RE-Bison și inițiativelor similare din România și s-a realizat o vizită pe urmele zimbrilor liberi din Măgura Zimbrilor, Armeniș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 7 =