Primarul Reşiţei, Ioan Popa, vrea să aloce 100.000 de lei pentru achiziționarea de artă contemporană locală

ioan popa 1 1

Primăria municipiului Reșița se alătură inițiativei Ministerului Culturii de a achiziționa Artă românească contemporană. Astfel, primarul Ioan Popa urmează să propună Consiliului Local alocarea a 100.000 de lei pentru constituirea unui fond de artă plastică la nivel regional. Acesta este cel de-al doilea răspuns la acțiunea Ministerului Culturii de a susține achiziţia de Artă contemporană pentru Patrimoniul cultural naţional, care să stimuleze producția și tezaurizarea Artei contemporane pentru muzee și colecțiile statului.

„Mulțumesc domnului Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, pentru că a răspuns apelului meu, referitor la necesitatea implicării și a autorităților locale pentru sprijinirea artiștilor și a culturii. Este o veste extraordinară, un gest de solidaritate și de normalitate, totodată, pentru susținerea artiștilor noștri, alături de îmbogățirea Patrimoniului național. România are nevoie de modele noi și de recunoașterea valorilor contemporane. Are nevoie să promoveze arta vie, artiștii în activitate și să permită achiziționarea și muzeificarea acestora în Patrimoniul statului, pentru beneficiul generațiilor viitoare”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

„În această perioadă, artiștii vizuali reprezintă una dintre categoriile cele mai afectate din cauză că desfășurarea activității este restrânsă sau, uneori, inexistentă. Semnalul pe care dorim să îl transmitem este acela de unitate și faptul că artiștii sunt foarte importanți pentru societate. Achizițiile de artă fiind aproape inexistente în ultimii 30 de ani, dorim, prin această inițiativă, să punem bazele unui Fond de Artă Contemporană care să păstreze vie memoria timpurilor actuale și să poată fi un instrument la dispoziția muzeelor, galeriilor sau curatorilor. Voi propune Consiliului Local alocarea sumei de 100.000 de lei pentru constituirea acestui Fond de Artă Contemporană”, a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița.

Urmează ca Ministerul Culturii și Primăria municipiului Reșița să semneze și un parteneriat în acest sens, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.