Senatorul Ionuţ Chisăliţă: „Este o imbecilitate ceea ce a spus domnul primar Popa“

IONUT CHISELITA OCT 2019

În cadrul unei conferinţe de presă, desafăşurată vineri, la sediul PSD Caraş-Severin, senatorul Ionuţ Chisăliţă, care este şi secretarul general al organizaţiei judeţene, a făcut un comentariu pe marginea unei declaraţii a primarului Reşiţei, Ioan Popa.

„Am impresia că domnul primar încă trăieşte, aşa, într-o lume a lui. Eu îl înţeleg, a venit din mediul privat, însă, administraţia publică nu seamănă cu mediul privat. Într-o administraţie publică trebuie să ţii cont şi de cei care au venituri mai mici, şi de faptul că o instituţie de învăţământ nu generează profit. Profitul unei instituţii de învăţământ o reprezintă acei copii care peste ani vor da plusvaloare societăţii. Nu poţi să vii şi să spui că aceste instituţii şcolare trebuie să genereze profit sau că sunt pe pierdere. Păi, domnul primar, în trei ani de mandat nu a ştiut ori n-a văzut că sunt unităţi şcolare care au clădiri, care au internate? Conform legii, primăria, trebuie să le asigure acestor unităţi de învăţământ toate cheltuieli“.

Senatorul PSD a mers mai departe cu observaţiile şi comentariu la afirmaţiile făcute de Ioan Popa, mărturisind că i se pare ciudat că doar acesta se plânge de un astfel de management.

„Păi, ce ar vrea, să taie aceste instituţii pentru că el nu este capabil să plătească aceste cheltuieli? Păi nu poţi să-i ceri unei instituţii precum Liceul de Artă unde, apropo, managementul este apropiat liberalilor, dacă nu cumva e chiar liberal, şi, culmea, majoritatea managerilor din unităţile de învăţământ din Reşiţa sunt apropiaţi de liberali, dar eu nu am treabă cu ei, să plătească cheltuielile. Vreau să le spun acestor directori de şcoală că îi înţeleg, că nu ei trebuie să asigure profitul acestor unităţi de învăţământ,  Din punctul meu de vedere, este o imbecilitate ceea ce a spus domnul primar Popa“, a mai mărturisit senatorul PSD.

Toate aceste discuţii polemice au fost generate de o declaraţie făcută de primarul Reşiţei în urmă cu două zile, când a opinat că ar fi bine ca aceste unităţi şcolare să fie administrate de oameni pregătiţi pentru aşa ceva: „Cum nu mi se pare logic ca cel mai bun chirurg, cel mai bun ginecolog sau neurolog să administreze un spital, unde are treabă cu meniul, cu spălatul lenjeriei, cu cearceafurile, cu gazul şi curentul, nici în cazul şcolilor nu mi se pare normal ca ele să fie administrate de un profesor. Că-i de matematică, că-i de geografie… Mi s-ar părea corect să începem, pentru numele lui Dumnezeu, odată şi odată ca şcolile să fie administrate de un om care se pricepe să facă asta. De un antreprenor, de un administrator, şi atunci sunt convins că şcolile vor fi mai bine gestionate. Oameni care ştiu să facă asta, nu puşi politic, de inspectoratele şcolare, de ministerul Educaţiei. Repet, nu are nimic de-a face gazul, curentul, curăţenia din şcoală cu cadrele didactice“.