Primăria Moldova Nouă așteaptă deciziile Consiliului Județean pentru a putea rezolva situația bovinelor lăsate pe spațiul public

bovine moldova noua

De mai bine de un an, cetățenii din Moldova Nouă se confruntă cu o situație neplăcută. Prin oraș poți vedea bovine care pasc pe spațiul public, iar reprezentanții Primăriei spun că nu pot rezolva problema fără Consiliul Județean Caraș-Severin.

Anul trecut, în luna martie, la iniţiativa primarului Ion Chisăliţă a fost constituit un grup de lucru în vederea identificării soluţiilor legale pentru rezolvarea acestei situaţii. Acesta a avut în componenţă, reprezentanţi ai DSVSA Caraş-Severin, Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Biroul pentru protecţia animalelor, Poliţia Locală, medic veterinar concesionar şi ai Primăriei Moldova Nouă.

„În cadrul primei întâlniri a tuturor factorilor responsabili s-au stabilit câteva obiective cu termene clare de soluţionare, cel mai important fiind acela ca proprietarul acestor animale să construiască un adăpost pentru animalele deținute și să le asigure apă, hrană și îngrijire;- pentru că toate aceste lucruri nu s-au materializat, în data de 06.05.2021 a avut loc o nouă întâlnire, la care a fost invitat să participe şi proprietarul animalelor căruia i s-a pus din nou în vedere să rezolve problema, urmând să fie sprijinit pentru intrarea în legalitate în ceea ce priveşte animalele“, au transmis reprezentanții Primăriei.

O nouă acțiune în acest caz are loc în luna mai, pe data de 15, atunci când 43 de bovine au fost identificate, vaccinate şi crotaliate, propietarul animalelor promiţând ca în termen de 10 zile să pună la dispoziţia autorităţilor şi restul efectivului de bovine pentru a fi luate în evidenţă, lucru ce ulterior nu s-a mai materializat. „Dat fiind că, până în prezent au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale proprietarului, atât de către Poliţia Locală cât şi de către Poliţia Română sau DSVSA, s-a stabilit emiterea unui ordin de restricţie de către Poliţia Animalelor, încă acest lucru nu s-a putut realiza din cauza faptului că reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu au putut preciza unde vor fi găzduite aceste animale, deşi există cadrul legal, reprezentat de OUG nr. 175/2020 ce modifică Legea nr. 205/2004 art. 24*1,alin.1;- La 31.12.2021, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a comunicat prin adresa cu numărul 26604 că pe site-ul instituţiei este publicat proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de adăpostirea animalelor aflate în situații de pericol pe raza jud. Caraş-Severin, pentru care s-a emis un Ordin de plasare în adăpost. Aşadar, până când Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu va rezolva această problemă, Primăria Moldova Nouă nu are unde găzdui aceste animale şi ca atare acestea nu pot fi reţinute întrucât NU EXISTĂ CADRU LEGAL care să permită administraţiei publice să facă acest lucru, în lipsa unui spaţiu amenajat în care animalele să poată fi plasate, hrănite, etc. Sperăm ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând, pentru că, în caz contrar, Primăria Moldova Nouă va lua toate măsurile legale împotriva celor ce nu respectă spiritul şi litera legii, ei fiind singurii care se fac vinovaţi pentru neplăcerile pe care aceste bovine le cauzează locuitorilor oraşului.Vă mulţumim pentru înţelegere“, au mai adăugat reprezentanții orașului.

Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin a declarat că în urma verificărilor la nivelul Poliției Orașului Moldova Nouă și Biroului pentru Protecția Animalelor Caraș-Severin, efectuate în cursul anului 2021, s-a stabilit că animalele aparțin unei familii din localitatea Moldova Veche. 

„În ultimii doi ani, polițiștii au aplicat peste 25 de sancțiuni contravenționale pe numele deținătorilor acestor animale, pentru încălcarea prevederilor Legii nr 61 din 1991, fiind efectuate cercetări în cadrul mai multor dosare penale deschise în urma distrugerii unor culturi agricole și a altor bunuri. De asemenea, au fost efectuate demersuri către autoritățile competente în vederea înființării de adăposturi pentru animale, în conformitate cu obligațiile legale, în care aceste bovine să fie plasate în urma emiterii unui ordin de plasare a animalelor în adăpost, având în vedere că la momentul actual nu există astfel de adăposturi la nivelul județului“, a mai precizat Boeru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + eleven =