O nouă șansă pentru Clisura Dunării, undă verde pentru minerit la Moldova Nouă

moldomin

Ieri, în Monitorul Oficial a fost publicat ORDINUL Președintelui ANRM – cu privire la transferul drepturilor dobândite și al obligațiilor asumate, inclusiv al obligațiilor istorice de mediu și al restantelor rezultate din neplata taxelor și redevențelor miniere, de la fosta intreprindere Moldomin Moldova Nouă, intrata in faliment, către noul investitor care a câștigat anul trecut licitația de privatizare și exploatare a zăcămintelor de cupru.

Senatorul Marcel Vela spune că „Astfel, Statul Român va face economii importante la cheltuielile legate de mediu cu normele de protecție locală, cât și în relația cu vecinii din Serbia, preluate de către compania care va investi în protecția mediului și va începe exploatarea cu tehnologie de ultimă generație. Taxele din redevențe, încasările din TVA, veniturile și impozitele cuvenite Primăriei Moldova Nouă și Consiliului Județean Caraș-Severin, vor fi un balon de oxigen important si semnificativ pentru cele doua bugete publice. Pe lângă dezvoltarea portului industrial și a noilor platforme miniere, se vor realiza infrastructuri ce vor crea premizele unei dezvoltări pe orizontală a întregului oraș Moldova Nouă. Totodată, noile locuri de muncă vor însemna o nouă șansă pentru forța de muncă din zonă și întrega economie din Clisura Dunării, ce vor duce la creșterea calitații vieții în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu! Felicitări tutor celor care s-au implicat in acest demers extrem de important pentru revigorarea sudului Banatului! De la reprezentanții lichidatorului judiciar, pâna la conducerea Ministerului Economiei și acum ANRM, de la Primarul Ioan Chisăliță până la primarul Reșiței, președintele Consiliului Județean și parlamentarii de Caraș-Severin!“

Ministerul Economiei şi-a dat acordul din luna mai 2021 pentru exploatarea cuprului în perimetrul „Moldova Nouă-Cariera de Banatite“ pentru CupruMold Mining, aşa cum se va numi de acum înainte Moldomin. „Am inițiat, încă de la început, un dialog deschis și transparent cu ONG-urile din regiune, în ceea ce privește problemele de mediu de la MoldovaNouă. Rămânem dedicați angajamentelor și valorilor CupruMold, urmând ca, de îndată ce vom avea acces la toate informațiile relevante, să venim cu soluții și acțiuni concrete. Locuitorii din Moldova Nouă au dreptul la un oraș dezvoltat și sănătos“, au declarat reprezentanții firmei de exploatare.

CupruMold Mining este filiala românească a Eti Bakir ȘA. Cu aproape 90 de ani de experiență în minerit și industria metalurgiei, compania vizează setarea unui nou model de leadership în proiectele de minerit, prin dezvoltarea comunităților locale pe termen lung, cu asigurarea protecției mediului prin exploatare sustenabilă. Firma urmează să dezvolte, la Moldova Noua, una dintre cele mai moderne mine de cupru la nivel regional, cu importante beneficii locale și naționale din punct de vedere socio-economic. Potrivit celor de la CupruMold, proiectul de la Moldova Nouă va atrage investiții atât în perioada de construcție, cât și pe durata exploatării, respectiv a operării minei de cupru. Infrastructura și facilitățile necesare dezvoltării proiectului minier vor asigura un mediu propice antreprenoriatului și creșterii dinamicii comunităților.

1 thought on “O nouă șansă pentru Clisura Dunării, undă verde pentru minerit la Moldova Nouă

  1. Totul se mișcă cu viteza melcului la Moldova Nouă din partea autorităților române.
    Probabil au așteptat să se apropie luna martie a.c când această licență va expira iar reînnoirea licenței va mai dura ceva timp. GEC Nera încurajează EtiBakir să reînceapă cât mai repede exploatarea la Moldova Nouă nu pentru că firma ar fi descoperit mineritul fără poluare dar, conform promisiunilor făcute de reprezentanții firmei în cadrul unor discuții avute cu GEC Nera în anul 2021, reînceperea exploatării ar crea contextul favorabil pentru stoparea definitivă a poluării cu praf de deșeuri miniere provenit de pe iazurile Tăușani – Boșneag care au deservit fosta companie de stat Moldomin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 1 =