Muncă la negru, descoperită la trei patroni din Caraș-Severin

munca la negru

Zilele trecute, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin au identificat în timpul acțiunilor de control opt persoane care prestau activitate fără a avea încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă la trei angajatori.

Agenții economici au fost sancționați pentru muncă nedeclarată cu amendă contravențională în valoare totală de 160.000 lei. Firmele în cauză prestează activități în domeniul construcțiilor, două dintre acestea având sediul social în județul Caraș-Severin și unul în județul Timiș.

„Readucem la cunoștința opiniei publice faptul că munca nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă.  Fiecare salariat trebuie să știe că pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de muncă înainte de începerea activității“, a declarat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.

Persoanele care acceptă să muncească fără forme legale au numai de pierdut, fiindu-le afectate drepturile salariale, asigurările sociale (pensie, sănătate, șomaj), siguranța materială a familiei și nu în ultimul rând, statutul social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =