Ce au descoperit inspectorii ITM Caraș-Severin, la patroni, în urma controalelor de luna trecută

controale itm brasov

binary comment

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfășurat 245 controale, fiind dispuse angajatorilor 303 măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 185.800 lei.

Principalele deficienţe identificate au fost primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; lipsa unui acord scris referitor la modul de întocmire a evidenței orelor de muncă în cazul lucrătorilor mobili; neinformarea salariaților care urmează să presteze activitate în străinătate; neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate; necompletarea tuturor clauzelor obligatorii din contractul individual de muncă;

La un angajator au fost identificate două tipuri de produse din categoria echipamentelor individuale de protecție (mănuși) care nu aveau aplicat marcajul CE și declarația de conformitate aferentă, astfel că angajatorul a fost sancționat contravențional cu avertisment scris și s-a dispus măsura complementară de retragere imediată de la comercializare a acestor produse neconforme.

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin spune că inspectorii au descoperit la patru angajatori cu domeniul de activitate restaurante; transporturi cu taxi; hoteluri; comerț cu combustibili solizi, șapte persoane care prestau muncă nedeclarată, neavând încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă. Au fost comunicate de către angajatori 10 evenimente care au avut ca urmări 10 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 377 zilieri, iar conform Legii nr. 367/2022 a dialogului social, s-au înregistrat 13 contracte colective de muncă și 1 act adițional de modificare a contractului colectiv de muncă.

La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, s-au întocmit 204 de certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la angajatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 2 =