ITM Caraş-Severin: amenzi de 43.000 de lei pentru mai mulţi patroni din judeţ

itm verificari

În luna decembrie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 144 controale, fiind dispuse angajatorilor 127 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 43.000 lei.

Principalele deficienţe identificate se referă la neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; neachitarea drepturilor salariale; întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezenţă; neîntocmirea programării individuale/colective a concediului legal de odihnă; neîntocmirea adeverinței care atestă activitatea prestată la angajator la solicitarea scrisă a salariatului; lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc;

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin spune că la un angajator a fost identificată o persoană care presta activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă; domeniul de activitate al angajatorului sancţionat pentru muncă nedeclarată fiind: exploatare forestieră.

Au fost comunicate de către angajatori 6 evenimente care au avut ca urmări 6 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă fac parte din categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 190 zilieri, iar conform Legii nr. 367/2022 a dialogului social, s-au înregistrat 5 contracte colective de muncă.

La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, s-au întocmit 117 certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la diverși angajatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 13 =