În luna mai 2023, inspectorii cărăşeni de muncă au dat amenzi în valoare de peste 200.000 de lei

INSPECTORII ITM

În luna mai 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 240 controale, fiind dispuse angajatorilor 377 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 212.500 lei.

Printre problemele desciperite se numără neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezenţă; dosar de personal incomplet; neacordarea repausului săptămânal și a sporului pentru munca prestată în acele zile de repaus; neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă; transmiterea de date eronate în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc;

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin spune că la 4 angajatori au fost identificate 6 persoane care prestau muncă nedeclarată fără să aibă întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă. Angajatorii sancţionați pentru muncă nedeclarată au domeniul de activitate: facilități de cazare; baruri; construcții. „Au fost comunicate de către angajatori 4 evenimente care au avut ca urmări 3 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 1 deces, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă fac parte din categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii. În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 279 zilieri, iar conform Legii nr. 367/2022 a dialogului social, s-au înregistrat 24 contracte colective de muncă și 5 acte adiționale de modificare a clauzelor contractului colectiv de muncă. La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, s-au întocmit 203 de certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la angajatori“, a mai adăugat Mihaela Aga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − three =