Inspectorii ITM Caraș-Severin verifică angajatorii dacă își protejează angajații în perioadele cu temperaturi extreme

itm munca iarna e1643185954922

Având în vedere faptul că în această perioadă se înregistrează temperaturi extreme scăzute, în care disconfortul termic este accentuat, Inspectoratul Teritorial de Muncă CarașSeverin va controla respectarea prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin spune că pentru constatarea nerealizării măsurilor legale impuse în această perioadă, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiuni contravenționale cuprinse între 1.500 lei şi 2.500.

Angajatorii sunt obligați să asigure distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu climat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție. Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua, după caz, următoarele măsuri: reducerea programului de lucru; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la
temperaturi extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 10 =