Eminescu, omagiat la Caransebeş

eminescu

Vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale și în data în care se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu, sala de expoziție a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului va găzdui evenimentul „Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș”.

Evenimentul va debuta cu prezentarea expoziției „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”, urmată de o dublă lansare de carte – albumul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, al arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului de Munte, şi cartea-album „Caransebeș: Viziuni – Karansebesch: Visionen”, autori scriitorul Gheorghe Jurma și președintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Țigla.

Evenimentul cultural se va încheia cu un recital muzical pe versurile Poetului național Mihai Eminescu, ca un omagiu adus la 171 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, informează site-ul Episcopiei Caransebeşului.

„Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș” urmărește să stârnească setea de cultură a privitorului și cititorului, purtându-l, de Ziua Națională a Culturii, într-o călătorie de cunoaștere a patrimoniului cultural din Caransebeș, loc în care cultura a fost la loc de cinste pentru toate păturile sociale ale orașului dinaintea Marii Uniri și sub cupola căreia oamenii de cultură ai locului s-au unit în vederea realizării marelui deziderat al poporului român.

Manifestarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” și a Episcopiei Caransebeșului.

Al doilea eveniment dedicat Poetului nepereche va fi organizat de către Muzeul din Caransebeș sub forma unui material video ce va fi urmărit pe pagina de Facebook a instituției. În prima parte a acestuia vor fi prezentate aspecte despre viața și activitatea poetului Mihai Eminescu, prin informații, dar mai ales ilustrații inedite puse la dispoziție de către prof. Maria Gherguța, iar în a doua parte va fi prezentat un program artistic susținut de elevii Şcolii Gimnaziale din Slatina-Timiș. Materialul video va fi difuzat în 15 ianuarie, de la ora 10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + six =