Cărășenii care doresc să muncească în Norvegia sunt sfătuiți de ITM să fie atenți la cei care intermediază joburile

munca

Mai mulţi români au fost înşelaţi de conaţionali, în Norvegia, după ce au fost ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă. Cei care intermediau angajările s-au folosit de actele de identitate ale acestora pentru a accesa credite. Păgubiţii au aflat de practicile ilegale abia când au fost inştiinţaţi de bănci, că au de returnat sume de sute de mii de euro. 

Pentru a evita situațiile de exploatare a cetățenilor români care intenționează să muncească în Norvegia, reprezentanții ITM Caraș-Severin au emis un comunicat de presă prin care oferă o serie de informații emise de Ambasada României la Oslo, în scopul însușirii acestora, pentru a nu cădea victime sigure ale înșelătoriilor financiare și exploatării prin muncă pe teritoriul statului norvegian.

Astfel, din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că muncitorii români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite substanțiale la diverse instituții bancare, în numele și pentru angajatul propriu.

Mulți dintre acești angajați au constatat că înregistrează datorii de sute de mii de euro – neavând posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salarii; falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. Așa zișii facilitatori solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP-ul norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii împrumută alte sume considerabile fără știința păgubitului, însă cu documentele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 5 =