Amenzi de 95.500 de lei pentru angajatorii cărășeni

SEDIUL ITM

În luna octombrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă CaraşSeverin au efectuat 230 controale, fiind dispuse angajatorilor 335 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 95.500 lei.

Principalele deficienţe identificate au fost neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi primirea la muncă a salariatului cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Foi colective de prezenţă care nu reflectă realitatea orelor lucrate efectiv (nu sunt evidenţiate orele de început şi de sfârşit ale programului de lucru, precum şi orele efectuate pe timp de noapte);lipsa unui acord scris referitor la modul de întocmire a evidenţei orelor de muncă în cazul lucrătorilor mobili. De asemenea, inspectorii ITM au mai constatat deficiențe în ceea ce privește neacordarea repausului săptămânal, transmiterea de date eronate în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor sau nu s-au luat măsuri pentru asigurarea, marcarea şi întreţinerea căilor de acces şi de circulaţie.

„La un angajator a fost identificată o persoană pentru care nu a întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă, iar la un alt angajator s-a constatat că o persoană presta activitate în afara programului de lucru stabilit în cuprinsul contractului de muncă cu timp parţial, domeniul de activitate al angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată fiind: activităţi poştale şi de curier; activităţi de protecţie şi gardă. Au fost comunicate de către angajatori 10 evenimente care au avut ca urmări 9 cazuri de incapacitate temporară de muncă şi 1 deces, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă se încadrează în categoria accidentelor de muncă. În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 317 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 1 contract colectiv de muncă şi 1 act adiţional de modificare a clauzelor contractului colectiv de muncă“, a declarat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + five =