ITM Caraș-Severin: Atenție la reguli pe timp de caniculă

canicula2

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin reamintește angajatorilor faptul că, în perioadele cu temperaturi care depăşesc 37°C, au obligaţia să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.

Aceste măsuri se referă la: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie să li se asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

Angajatorii care nu au posibilitatea de a îndeplini aceste condiții vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

„Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute; să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în măsura în care e posibil, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme“, a declarat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.

Cei care nu vor repecta prevederile legale impuse pe timp de caniculă vor fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1.500 lei şi 2.500 lei.

1 thought on “ITM Caraș-Severin: Atenție la reguli pe timp de caniculă

  1. Ar fi chiar bine niște controale. Să lucrezi în anumite domenii pe canicula această este foarte greu. Păcat că anumiți patroni nu respecta acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 12 =