Caransebeşul are buget de 64 de milioane de lei

buget 2020

În şedinţa extraordinară de marţi, 18 februarie, consilierii caransebeşeni au aprobat bugetul local al municipiului pe anul în curs, bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe acest an, precum şi programul de investiţii pentru 2020.

Într-o conferinţă de presă, primarul Felix Borcean a vorbit pe larg despre bugetul adoptat în unanimitate de consilieri, acesta ridicându-se la suma de aproximativ 64 de milioane de lei, dintre care două milioane reprezintă excedentul bugetar din anii anteriori.

Salariile angajaţilor din primărie se ridică la 30 la sută din buget, acelaşi procent fiind alocat şi pentru investiţii, aici intrând şi banii veniţi din finanţări europene. „Aproximativ 1,4 milioane de lei sunt alocaţi finalizării lucrărilor la faţada Colegiului Naţional «C.D. Loga», 8 milioane de lei sunt pentru Proiectul POCU – persoane defavorizate, 4,4 milioane de lei sunt bani care vor veni tot din fonduri europene pentru proiectul de amenajare şi reinterpretare a ruinelor bisericii medievale din centrul oraşului, 2,8 milioane de lei sunt pentru proiectul de servicii performante din primărie. Tot pentru investiţii, 930.000 de lei sunt alocaţi pentru finalizarea lucrărilor pe străzile Laurenţiu Iancu, Nicolae Perescu şi Pinilor, care trebuiau terminate anul trecut, şi, fiindcă este o impunere foarte stringentă, am alocat 300.000 de lei pentru realizarea lucrărilor la padocul de câini, o sumă destul de consistentă şi sper că, începând de anul acesta, şi Caransebeşul se va alinia lumii civilizate în această privinţă”, a spus edilul municipiului.

Pentru reparaţii sunt alocate 5,2 milioane de lei, aici intrând străzi – planul lui Felix Borcean pentru această vară este de a reabilita toate aleile din cartierele municipiului, respectiv Pipirig, Cazărmii, Ţarinei şi Balta Sărată –, din această sumă 600.000 de lei fiind pentru repararea trotuarelor, precum şi pentru containerele îngropate pentru deşeuri, care au sosit deja la Caransebeş.

Sume importante s-au alocat, de asemenea, pentru Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, respectiv un milion de lei pentru reparaţiile la cele două etaje ale ambulatoriului şi dotarea acestuia cu mobilier pentru confortul pacienţilor, iar 1,2 milioane de lei sunt pentru funcţionarea unităţii medicale – plata utilităţilor până în luna iunie, când vor avea loc alegeri locale.

„Sume foarte importante din bugetul local, ca în fiecare an, sunt alocate transportului în comun, vorbim de 1,3 milioane de lei, şi de asemenea, 1,1 milioane de lei pentru măturatul stradal. Către Casa de cultură se îndreaptă 1,2 milioane de lei, asta însemnând salarii şi funcţionarea instituţiei, pentru Legea 350, cea a finanţărilor nerambursabile, am alocat 350.000 de lei în prima fază, putând exista şi o altă etapă, şi, pentru prima oară, se face o alocare bugetară şi pentru Clubul Sportiv Municipal, şi anume 250.00 de lei. Toate aceste ultime sume pot fi ajustate pe parcursul anului prin rectificări bugetare. În buget nu sunt incluse sumele potenţiale care ar mai putea fi încasate de municipalitate din diverse părţi”, a mai spus Felix Borcean.

Edilul a precizat că el consideră că bugetul pe 2020 este unul bine creionat, dovadă că nici în Consiliul local nu au existat amendamente, din partea niciuneia dintre tabere.

Pentru prima oară, bugetul va fi publicat şi pe site-ul Primăriei Caransebeş, unde va putea fi consultat de cetăţenii interesaţi.