Consilierii caransebeşeni şi-au amendat bugetul

buget

După ce şi-au ales un nou preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni, în persoana viceprimarului Felician Pasere, în şedinţa extraordinară de vineri, 16 aprilie, consilierii locali caransebeşeni au discutat pe marginea proiectelor de hotărâre privind aprobarea bugetului local pe secţiunile funcţionare şi dezvoltare, a bugetului centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe 2021, şi aprobarea programului de investiţii pe anul în curs.

Înainte ca bugetul să fie supus la vot, consiliera USR Sanda Bistrean a susţinut un amendamentprin care a propus un program de reabilitare a clădirilor istorice din Centrul civic al municipiului care sunt degradate şi aparțin de Primărie, precum şi demararea realizării documentației tehnico-economice în acest sens. Sursa de finanțare a acestor lucrări ar putea fi transferarea celor 100.000 de lei alocaţi pentru iluminatul arhitectural al Episcopiei și al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 2. Supus la vot, amendamentula fost adoptat, cu sprijinul consilierilor PNL, dar şi al celor de la Pro România. În plus, Sanda Bistrean i-a mai solicitat primarului Felix Borcean organizarea unei dezbateri publice despre viitorul clădirilor-monument, cu participarea tuturor factorilor implicaţi – comunitate locală, proprietarii imobilelor de patrimoniu şi Serviciul urbanism al Primăriei.

Consiliera liberală Emanuela Crăciunescu a venit, la rândul ei, cu un amendament privindreabilitarea Amfiteatrului din Teiuș, indicând ca posibilă sursă de finanțare sumele alocate evenimentelor culturale care nu vor avea loc din cauza pandemiei. Felix Borcean i-a răspuns că nu a inclus acest obiectiv deoarece există posibilitatea ca el să fie reabilitat printr-un proiect european prin care să fie refăcută toată zona. „Dacă ne apucăm acum să refacem 10 kilometri de trotuare, nu mai beneficiem de proiectul de mobilitate urbană, care e de vreo 30 de milioane de euro. Să avem puțină răbdare, iar dacă nu merge, îl facem noi, vor mai fi rectificări bugetare”, a spus edilul.

Şi acest amendament a primit însă votul majorităţii consilierilor locali caransebeşeni.

Colegul de partid al Sandei Bistrean, Dragoş Curelea, a venit şi el cu un amendament prin care cei 122.000 de lei destinaţi Casei de Cultură pentru chiria echipamentelor de la Cinematograful „Luna” să fie folosiţi pentru achiziționarea de către Primărie a acestoraparate, propunere care, de asemenea, a trecut la vot.

Supus votului final cu cele trei amendamente, bugetul în ansamblul lui a fost adoptat.

În cadrul conferinţei de presă susţinute după încheierea şedinţei, primarul Felix Borcean a declarat că niciodată în istoria recentă a Consiliului local nu a fost atâta democraţie, dar aceasta trebuie să se materializeze altfel. „De aceea, le-am propus ca anul acesta să se gândească la tot felul de proiecte, tot felul de propuneri de buget pentru anul viitor, astfel încât, în momentul în care noi vom lucra la acest buget, să avem aceste propuneri pe masă. Unele poate vor coincide cu ceea ce ne dorim noi să facem pentru Caransebeş din punct de vedere administrativ, altele pot fi noutăţi şi pot fi incluse într-un proiect de buget care să nu mai suscite diverse comentarii în momentul în care este suspus aprobării, pentru că este foarte neplăcut ca un buget propus să fie amendat din toate direcţiile, fără a avea un proiect bine conturat, cu surse de finanţare, cu mutare de pe un capitol bugetar pe altul. A fost un singur proiect în care s-a identificat şi capitolul bugetar de unde poate fi obţinută finanţarea”, a spus Felix Borcean.

În ceea ce priveşte reabilitarea Amfiteatrului din Teiuş, edilul a afirmat că este ştiut faptul că acesta este degradat, şi nu de ieri, de azi, însă acesta nu reprezintă o urgenţă pentru Caransebeş, cu atât mai mult cu cât 2021 nu este un an permisiv pentru anumite manifestări, fie ele şi în aer liber. „Oricum, le transmit că nu intenţionez să renovez Amfiteatrul şi, chiar dacă el este inclus în buget, nu trebuie neapărat şi făcut”, a completat primarul municipiului.

Referitor la amendamentul Sandei Bistrean, Felix Borcean a spus că se cunoaşte faptul că faţadele anumitor clădiri trebuie reparate, însă şi imobilul Episcopiei trebuie pus în evidenţă, nu doar în timpul zilei, ci şi noaptea. „Şi celelalte clădiri trebuie refăcute, dar noi trebuie să dăm tonul”, a mai spus edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + ten =