70 de ani de la deportările în Bărăgan, comemoraţi la Caransebeş

muzeu deportare

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit vineri, 11 iunie, expoziţia foto-documentară intitulată „70 de ani de la deportările în Bărăgan”.

În deschidere au vorbit managerul muzeului, Dacian Rancu, şi Cornelia Fetea, preşedintele filialei cărăşene a Asociaţilor Foştilor Deţinuţi Politici, care au subliniat drama prin care au trecut numeroasele familii dezrădăcinate din pământul natal şi mutate în mediul ostil al Bărăganului anilor ’50.

„Suntem încărcaţi de tristeţe, având în vedere că azi comemorăm împlinirea a 70 de ani de la începutul deportării în Bărăgan, o deportare, un şir de evenimente pe care, după atâta timp, suntem datori să le punem în plan central, să le explicăm tuturor acelora care nu au ştiut de existenţa lor, astfel ca niciodată să nu se mai întâmple asemenea lucruri. În decurs de zece zile, în Caraş-Severin se organizează cele mai ample manifestări comemorative din ţara noastră, în ceea ce priveşte deportarea în Bărăgan”, a spus Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor.

Acesta a ţinut să mulţumească Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, instituţie care îşi are sediul în Caransebeş, pentru sprijinul acordat, aceasta demonstrând, cu ajutorul documentelor de arhivă, realitatea acelei „perioade sinistre”, după cum a numit-o Erwin Josef Ţigla, perioadă în care peste 40.000 de oameni au avut de suferit.

Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Roşu, a spus că expoziţia prezintă documente create de administraţiile locale, de primării în special, de către raion şi regiune, din acestea rezultând atât modul în care a fost pregătită această operaţiune, acest experiment social de mare dimensiuni, unul dintre cele mai mari după deportarea, în 1945, a germanilor în fosta URSS, unde se estimează că a fost vorba de 70.000 de persoane.

Cornel Galescu, consilierul personal al preşedintelui Consiliului judeţean, Romeo Dunca, a ţinut să felicite echipa muzeului pentru întregul şir de activităţi organizate de instituţia de cultură din municipiu, şi să-l asigure pe Dacian Rancu că forul judeţean îi va fi în continuare alături, atât financiar, cât şi sub alte aspecte care contribuie la buna desfăşurare a acestor acţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 8 =