165 de persoane vârstnice din Reşiţa vor beneficia de serviciile unui proiect de 550 de mii de euro

ASISTENŢI SOCIALI

În cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4,  „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Filiala Caraş-Severin, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială Reşiţa, au inițiat proiectul „Dezvoltarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din Municipiul Reșița”. Valoarea totală a proiectului este de 2.500.000 de lei, dintre care 1.094.000 lei reprezintă cheltuielile elogibile aferente Primăriei Reşiţa.

Proiectul îşi propunesă contribuie la dezvoltarea infrastructurii sociale de la nivel local, regional și național și la creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, prin înființarea unui set de servicii integrate fara componentă rezidențială pentru persoanele vârstnice.

Concret, proiectul constă în înființarea și dezvoltarea de servicii sociale adecvate nevoilor pentru 165 de persoane vârstnice din Municipiul Reșița.

Proiectul asigură accesul persoanelor vârstnice din Municipiul Reșița la servicii integrate în concordanță cu nevoile specifice ale acestora,  îmbunătățirea calității vieții, promovarea participării active a persoanelor vârstnice la viața socială, obținerea unei independențe/siguranță pentru persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată: unitate de îngrijire la domiciliu, centru de recuperare/reabilitare funcțională, voluntariat în rândul persoanelor vârstnice, asistență comunitară prin acces la spălatorie precum și participarea activă a vârstnicilor la viața comunității. Aceste servicii nou înființate vor fi sustenabile ulterior implementării proiectului contribuind la creșterea nivelului de trai precum și creșterea nivelului de siguranță a persoanelor vârstnice din Municipiul Reșița.

Grupul țintă este de 165 perspoane vârstnice este structurat pe tip de servicii după cum urmează:

Unitate de îngrijire la domiciliu – 70 beneficiari persoane vârstnice;

Centrul de recuperare – 60 beneficiari persoane vârstnice;

Spalătorie – 35 persoane vârstnice;

Clubul voluntarilor – minim 10 voluntari personae vârstnice.

Contractul de finanțare pentru impementrarea proiectului : „Dezvoltarea de servicii sociale și sociomedicale pentru persoanele vârstnice din Municipiul Reșița” are o perioada de implementare de 33 de luni cu obligația de a susține financiar serviciile sociale aferente proiectului şase luni după expirarea termenului de implementare.

Costuriile pentru susținerea serviciilor sociale aferente proiectului  pentru şase luni sunt de aproximativ 100.840 lei, reprezentând salarizarea celor 2 kinetoterapeuți, 4 îngrijitori la domiciliu, un șofer, şi un îngrijitor pentru spălătorie.

Foto: axanews.ro