12 localități din Caraș-Severin intenționează să găzduiască tabere în vara acestui an

tabere

Este vorba despre programul „Împreună pentru copiii noștri”, organizat de Episcopia Caransebeșului, sub forma unor tabere în comunitate destinate copiilor cu vârste între 6 și 18 ani. Un număr de 12 localități din județ, dintre care 10 rurale și 2 urbane, s-au înscris în program.

Este al treilea an consecutiv în care Episcopia Caransebeșului organizează acest program, comunitățile locale din Caraș-Severin având posibilitatea de a participa prin completarea și transmiterea unui formular de înscriere care trebuia trimis până la data de 1 martie 2021. Prin intermediul acestui formular, parohiile, școlile și administrațiile publice locale au solicitat organizarea de tabere de zi, de câte 5 zile, în comunitățile lor, în baza unui concept inovator de tabere creat de specialiștii Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și implementat cu succes în anii 2019 și 2020. Comunitățile rurale din județ vor organiza tabere educaționale sub denumirea de Tabăra din Inima Satului (TDIS), iar cele urbane sub numele de Tabăra din Inima Familiei (TDIF).

Cele 10 tabere organizate în localitățile rurale vor fi în următoarele comunități: Cornereva, Grădinari (cu copii din satele Grădinari și Greoni), Marga, Măureni, Mehadia, Moniom, Răcășdia, Sasca Montană (cu copii din satele: Sasca Montană, Sasca Română, Potoc și comuna Cărbunari), Teregova și Ticvaniu Mare.

Cele două orașe înscrise în program sunt Băile Herculane și Oravița, la acestea adăugându-se municipiul Reșița, copiii de pe raza municipiului reședință de județ participând ca în fiecare an la tabăra organizată la Moniom.

În total, este vorba de copii proveniți din 17 localități ale județului, dintre care 14 rurale și 3 urbane, organizatorii estimând, la acest moment, că numărul beneficiarilor taberelor va fi de peste 300 de copii și tineri, iar taberele vor fi organizate în comunități de echipe de formatori și voluntari, în majoritate tineri de la ATOR Banatul de Munte, dar și cadre didactice și voluntari din comunitățile-gazdă.

Mihai Ciucur, coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri” și al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, mărturisește că îl bucură foarte mult dorința partenerilor locali de a organiza programele educaționale de tip TDIS, în ciuda tuturor incertitudinilor legate de restricțiile generate de pandemia Covid-19. Acesta spune că, din cele 12 comunități care își propun organizarea de tabere, în 5 au fost organizate tabere de acest fel și în anii anteriori, fiind vorba despre comunitățile din Marga, Măureni, Moniom, Răcășdia și Teregova, iar 7 din numărul total de comunități participante și-au exprimat dorința de a intra în program începând cu acest an.

În perioada următoare va începe înscrierea și selecția voluntarilor care doresc să facă parte din program, iar, în paralel, vor fi semnate protocoalele de colaborare cu instituțiile partenere și va demara înscrierea copiilor din comunitățile gazdă care vor participa la tabere.

Programul „Împreună pentru copiii noștri” va fi, de asemenea, un prilej pentru mai multe sesiuni de pregătire și formare a voluntarilor, o școală de vară destinată voluntarilor, precum și festivalul de tradiții populare „De prin zestrea Banatului”, pe care ATOR Banatul de Munte își propune să îl organizeze în toamna acestui an.

Părintele Mihai Ciucur subliniază faptul că organizarea atât a taberelor, cât și a celorlalte activități depinde, în mod normal, și de evoluția restricțiilor sociale impuse de pandemie, fiind posibil ca programul să sufere modificări. „Experiența anilor trecuți ne-a arătat că genul acesta de proiecte educaționale și cu caracter misionar au un impact foarte puternic și de durată asupra copiilor și tinerilor din comunitățile-gazdă, iar voluntarii noștri de la ATOR Banatul de Munte sunt foarte motivați să continue acest proiect”, adaugă Mihai Ciucur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 6 =