Voluntarii Centrului de Voluntariat Reșița participă la schimbul european pentru tineret LandArt and Inner Planet

mansaarda

În perioada 19-30 iulie 2022, şapte tineri voluntari ai Centrului de Voluntariat Reșița participă la schimbul european pentru tineret LandArt and Inner Planet, coordonat de Liberi Sogni, organizație italiană fără scop lucrativ din Calolziocorte. Tema proiectului este axată pe artă și natură, participanții vor experimenta o „scufundare” completă într-o pădure, împărtășind viața de zi cu zi în contact profund cu natura, dormind în corturi, gospodărindu-se prin propriile puteri și cunoștințe. Aceștia vor fi împreună cu educatori de mediu și artiști, vor explora viața și biodiversitatea din pădure, precum felul lor personal de a trăi, adică propria planetă „interioară”.

Cuvintele cheie ale acestui proiect sunt: educație în aer liber, natură sălbatică, land art, cooperare, independență, cetățenie europeană, conservarea lemnului, sustenabilitate. Selecția organizațiilor partenere din proiect a avut în vedere experiența reală a tinerilor în domeniul educației în natură, experiențele anterioare sau dorința de a lua parte la un proiect de land art, seriozitate și comunicare rapidă, motivație și adaptabilitate având în vedere mediul sălbatic în care vor trăi participanții.

Parteneri în proiect sunt cinci organizații din Italia, România, Franța, Bulgaria și Spania. Parteneriatul cu Liberi Sogni a fost încheiat încă din octombrie 2019 însă lockdown-ul din 2020, apoi din 2021, au făcut imposibilă desfășurarea activității așa cum a fost inițial prevăzută. Am fost atrași de acest proiect pentru că Liberisogni este o mică asociație nonprofit care organizează, din 2006, activități sociale, culturale și de mediu în districtele Lecco, Bergamo și Monza, regiunea Lombardia. Sunt implicați în promovarea protecției mediului, prezentând alternative moduri de viață și susținute prin ateliere de lucru în școli, zile verzi, weekend-uri în natură și „Tabere creative de mediu” pentru conservarea pădurilor vechi și dezvoltarea teritoriului. Din 2014, Liberi Sogni este implicată într-un nou proiect numit „Crazy-wood” pentru a transforma o pădure abandonată într-o „Universitate liberă a lemnului”, un loc util și plăcut pentru populația locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =