Unul dintre cei care au scris istorie în mișcarea artei plastice în spațiul Bocșa-Reșița, profesorul Peter Kneipp, a părăsit această lume

Petru Kneipp

Profesorul Peter Kneipp, Unul dintre cei care au scris istorie în mișcarea artei plastice în spațiul Bocșa-Reșița, a părăsit această lume după o boală lungă și grea, în Germania, în data de 27 februarie 2022.

Lucrări ale pictorului se află în colecții private din Anglia, Franța, Austria, Danemarca, S.U.A., Germania și România. De asemenea sunt expuse permanent lucrări la Primăria Bocșa și Forumul Democratic al Germanilor din Bocșa, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, la sediul Asociației Șvabilor din Banat – Spaichingen, la Centrul de Cultură și Documentare al Șvabilor din Banat – Ulm etc.

În anul 2017, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin au editat cea de a 79-a apariție editorială a lor: „Peter Kneipp: Kunstmaler = artist plastic“, în cadrul Editurii „Banatul Montan”, dedicat, așa cum spune și titlul, artistului plastic Peter Kneipp. Cartea-album a fost lansată, în prezența artistului, atât la Reșița cât și la Bocșa.

„Nu numai dorința de a edita un album de calitate superioară a stat la baza acestei apariții, ci și dorința de a cinsti pe cel care a rămas credincios „Heimat”-ului, Peter Kneipp. Am dorit totodată să consolidăm prin acest album podul simbolic care unește locul în care și-a găsit habitatul actual în Germania artistul plastic Peter Kneipp, cu Bocșa multiculturală, multiconfesională și multietnică, situată în sud-vestul României. Personal l-am cunoscut pe artist după schimbările de după decembrie 1989, când începea să fie activ în cadrul organizației locale din Bocșa a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin. Prima sa expoziție, care mi l-a adus mai aproape din punct de vedere artistic, a fost cea din anul 1992, dedicată Ocnei de Fier. Peter Kneipp a rămas fidel „Heimat“-ului său, chiar dacă a emigrat în Germania: prin intermediul lucrărilor sale dedicate diferitelor localități ale Banatului Montan, dar și prin intermediul expozițiilor sale personale în cadrul diferitelor grupări ale celor stabiliți în Germania, proveniți din Banatul său natal, și nu în ultimul rând, prin expozițiile vernisate acasă, în Banat (Bocșa, Reșița). Sănătatea nu i-a mai permis în ultimii ani să revină acasă, dar cu gândul i-a rămas aproape. Și noi, cei de acasă, îi vom rămâne recunoscători pentru întreaga sa activitate, amintindu-ne de fiecare dată de el…“, a declarat Erwin Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin.

Peter Kneipp a văzut lumina zilei în data de 24 iunie1939 la Jebel, jud. Timiș / Banat. A urmat Institutul pedagogic de 3 ani, apoi Facultatea de arte plastice, clasa Sofia Kryzanowska și Gabriel Popa, în perioada 1962 – 1965, la Timișoara. A fost profesor de desen la Liceul Teoretic Bocșa (1965 – 1995) și la Școala Populară de Artă Reșița, secția externă Bocșa (1981 – 1987). A organizat și participat la tabere de artă plastică, a organizat expoziții, vernisaje, a fost membru în diferite jurii, a dat interviuri pe teme de artă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + nineteen =