UEMR în pragul colapsului. Instanța obligă conducerea universității să plătească salariile tăiate

10

De la o zi la alta, lucrurile o iau tot mai mult razna la Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița. După scandalul din acestă primăvară, când, în disperare de cauză, conducerea universității a decis reducerea salariilor tuturor cu 20%, iată că acum instanța de judecată a Tribunalului Caraș-Severin,, căreia i s-a adresat un număr de 42 de cadre didactice și nu numai, obligă universitatea să le returneze banii oamenilor.

Prin Sindicatul F.I.R.E.S. , din UEMR, nemulțumiții au apelat la instanță pentru a-și recăpăta drepturile salariile diminuate fără un temei legal. Judecând situația, instanța a anulat Hotărârile 90/25.04 2019 și  92/23.05.2019, emise de Senatul UEMR și a obligat pârâta să plătească reclamanților despăgubiri, reprezentând diferența dintre drepturile salariale efectiv încasate și cele cuvenite, conform încadrării pe funcția didactică deținută. Perioada de referință este 1 mai 2019 și până în octombrie, data pronunțării hotărârii judecătorești.

Hotărârea instanței este executorie de drept, însă cu drept de apel  în termen de 10 zile de la comnicare.

Suma totală ce o datorează reclamanților este una consistentă, problema este de unde va avea UEMR bani să le plătească acestora drepturile salariale tăiate pe nedrept. Dovadă e și faptul că, în luna în curs UEMR nu doar că nu a pus în aplicare Hotărârea Tribunalului Caraș-Severin, aceea de a stopa diminuarea salariilor cu 20%, ci a și decis să nu-i plătească pe cei 32 de angajații de la Facultatea de Inginerie și Management, considerați „oile negre“ ale universității, deși aceștia susțin că în luna octombrie și-au îndeplinit toate sarcinile de serviciu. În schimb, profesorii de la facultățile de Științe Economice și Științe Sociale, precum și personalul auxiliar, și-au primit drepturile salariale pe octombrie, ce-i drept, diminuate cu 20% ca și până acum.

În opinia celor de la Facultatea de Inginerie și Management, o astfel de măsură reprezintă un grav abuz în serviciu. Ca atare, nu ar fi exclus ca și acest caz să se mute în instanță.