Învăţământul superior reşiţean, în elita academică mondială!

Învăţământul superior reşiţean, în elita academică mondială!

Intrat recent sub „umbrela” Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, învăţământul superior reşiţean se bucură de toate avantajele asocierii cu cea mai mare şi mai performantă comunitate academică din ţară. Beneficiile sunt multiple, nu doar la capitolul imagine, ci şi când vine vorba despre calitatea învăţământului. Din acest punct de vedere, UBB se poate mândri cu faptul că este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800. Este un motiv de mândrie şi pentru universitatea reşiţeană, care devine Centrul Universitar UBB din Reşiţa.

„Pe plan internaţional există la momentul actual o serie de clasamente pentru ceea ce înseamnă sistemul universitar, dar cel mai cunoscut şi mai recunoscut dintre ele este aşa-numitul ranking Shanghai. Iată că – din păcate, am putea spune – în 2020, în acest renumit clasament a rămas o singură instituţie de învăţământ superior din România, şi anume Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Implicit, odată cu pasul pe care l-am făcut fuzionând cu cea mai mare şi mai prestigioasă universitate din ţară, putem spune că şi învăţământul superior reşiţean se află în această elită universitară mondială. Această veste bună vine să confirme corectitudinea deciziei luate în urmă cu circa două luni; pe de altă parte, ne obligă să ne ridicăm la aceste standarde care, la momentul actual, sunt unicat în învăţământul superior naţional”, a declarat profesorul Cristian Chioncel, prorectorul universităţii reşiţene.

În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care 2.000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate. 1.000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu, pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.

Clasamentul Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților, prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, și anume premii academice de prestigiu pentru angajați sau absolvenți.

În luna iunie a acestui an, Senatul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a aprobat absorbția Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, demers inițiat de UEMR la începutul anului universitar curent și validat de structurile colective de conducere. Motivația acestui demers a fost dată de contextul evoluțiilor actuale din spațiul românesc și european al învățământului superior pentru promovarea calității, creșterea eficienței activității didactice și de cercetare, precum și a vizibilității internaționale.

În urma fuziunii prin absorbţie, UEMR devine „Centrul Universitar UBB” din Reşiţa. La nivelul Ministerului Educației și Cercetării urmează ca fuziunea să se concretizeze prin parcurgerea etapelor prevăzute de legislația națională.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × four =