Traseul către Piatra Rolului, din Munții Aninei, în atenția voluntarilor „Acasă în Banat“

traseu anina

Voluntarii Asociației „Acasă în Banat“ au programat pentru sâmbătă, 6 mai 2023, prima intervenție pe traseul spre Piatra Rolului, din Munții Aninei. Zona este plină de povești și legende, de locuri sacre și de frumuseți naturale, cu peisaje uimitoare. La peștera Rolului se întâlneau în secret partizanii din rezistența anti-comunistă din Banat, dar traseul mai trece și pe lângă Peșterea Elena și Peștera Lenuța. Aici turiștii pot admira Cascada Piatra Moale și Gorunul cu icoană.

„Acesta va fi primul traseu omologat din zona Oraviței și pentru a reuși să îl punem la punct, ne-am unit forțele cu Liceul Teoretic „General Dragalina”Oravita, cu Romsilva – Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, Primaria Oravita și ZF Group. Ne-am propus ca sâmbătă facem o echipă mare ca să curățăm traseul, să începem să facem primele marcaje, urmând ca în a doua etapă să venim cu marcajele finale și cu panourile indicatoare“, au anunțat reprezentanții asociației.

Traseul are 14,5 km și este în circuit. Pornește din Ciclova Montană (Canton Moara Ekl), urmează cursul Văii Ciclova pe drumul spre Mănăstirea Călugăra. Drumul duce până la Cascada de la Piatra Moale, trece pe la cantonul silvic Poiana Iulii, apoi la Piatra Rolului unde se poate admira toată Valea Carașului. La coborâre se trece pe sub Cleanțurile Rolului și se urmează o potecă ce revine în Oravița Montană.

Traseul va avea marcajul cerc albastru și este de dificultate medie. El va putea fi parcurs în întregime în aproximativ 8 ore. Altitudinea de start a traseului este de 251 m, iar cel mai înalt punct de pe traseu este la 981 m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + twenty =