Tinerii cărăşeni susţin mâine prima probă a examenului de Bacalaureat

815810 d05e 4

Mâine, tinerii din Caraş-Severin vor susţine prima probă a examenului de Bacalaureat. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar spun că absolvenţii vor fi triați epidemiologic și trebuie să ajungă în clasa de examinare cel mai târziu la ora 8.30. La nivelul județului CS au fost stabilite 16 centre de examen pentru cei 2.160 de elevi existenți în clasele a XII-a zi și a XIII-a seral. Luni, 22 iunie, pentru proba la disciplina Limba și literatura română, s-au înscris 1.874 de candidați, diferența fiind reprezentată de candidații din promoțiile anterioare, care au această probă recunoscută, conform reglementărilor metodologice in vigoare.

Examenul va începe la ora 9.00 și durează trei ore. În 2020, probele de Bacalaureat vor avea loc în intervalul 22-25 iunie, fiind programate astfel: 22 iunie – proba scrisă la Limba și literatura română, 23 iunie – proba scrisă la Limba și literatura maternă, 24 iunie – proba obligatorie a profilului (scrisă), 25 iunie – proba la alegere a profilului și a specializării (proba scrisă). Pe 30 iunie, până la ora 12, vor fi afișate rezultatele, urmând ca în intervalul orar 16-20 să fie depuse contestațiile. Contestațiile vor putea fi depuse și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8 -12. În perioada 1-4 iulie vor fi rezolvate contestațiile pentru ca pe 5 iulie să fie afișate rezultatele finale. 

Condițiile pentru promovarea examenelor au fost publicate de Ministerul Educației. Este vorba de trei cerințe ce trebuie îndeplinite cumulativ. Astfel, candidatul trebuie: – să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; – să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; – să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise.

Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție sau de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat în etapa specială.