Sub semnul lui Nichita, la Bocşa

eveniment bocsa2

Miercuri, 29 martie 2023, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a organizat un eveniment dedicat Poeziei și Poeților, în prag de omagiere „Nichita Stănescu 90”. Cu acest prilej, a fost aniversat și poetul Ion Căliman la 75 de ani. Au fost prezenți poeți, editori, scriitori și prieteni ai bibliotecii din întreg Banatul. Au fost prezentate cărți și reviste, importante proiecte culturale, au fost susținute recitaluri de muzică și poezie.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Bocșa. Editorul și scriitorul Gheorghe Jurma i-a adus un omagiu poetului Ion Căliman la ceas aniversar, dar a prezentat și noi apariții editoriale la editura TIM din Reșița, precum și numărul 1/ 2023 al revistei „Bocșa culturală”, revistă aflată în cel de-al XXIV-lea an de apariție, realizată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa.

În cadrul evenimentului, prof. Carla Cioca de la Liceul Teoretic „Tata Oancea” și-a prezentat volumul de debut „Balada romanticului întârziat”, prefațată de prof. Silvia-Gabriela Almăjan și ilustrată de fosta elevă, actualmente studentă, Denisa Papuc, volum apărut la editura timișoreană „Eurostampa”. Dimitrie Acea de la Doclin a venit însoțit de cele două volume de poezie dialectală „Să frământa săcara-n lan” și „Ningea la nunta noastră”, volume apărute în anul 2022 la Editura Faninu din Parța (Timiș).

De asemenea, Lavinia Bud și-a prezentat volumul de versuri „Spune ceva, pasăre”, Iulian Tătaru, „Un gust amar”, iar Nicolae Toma și-a prezentat cel mai recent volum de poezie intitulat „Zece pași spre înțelepciune”. Scriitorul Daniel Luca și-a prezentat cel de-al IV-lea volum al cărții „Raftul de la colț” (Giroc: Castrum de Thymes, 2022) și a recitat din volumul de versuri „Recuperarea umbrei” (Giroc: Castrum de Thymes, 2022), iar pr. dr. Valentin Bugariu a pus la sufletul celor prezenți alese cuvinte de înțelepciune și binecuvântate urări sărbătoritului. De asemenea, un recital de poezie au susținut și poeții Nicolae Sârbu, Iosif Băcilă, Iulian Barbu, Ion Ghera dar și sărbătoritul Ion Căliman. Cuvinte alese pentru poetul Ion Căliman au venit din partea tuturor celor prezenți, fiecare invitat având o urare de suflet pentru sărbătorit. Întâlnirea s-a încheiat cu tort și șampanie, așa cum se cuvine la ceas aniversar și, evident, cu autografe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 6 =