Se reia exploatarea minereului de cupru la Moldova Nouă

poluare-tausani-moldomin_0

Ieri, 27 mai 2021, Ministerul Economiei a semnat acordul de principiu prin care firma turcească Eti Bakir, acționar al recent-înființatei companii CupruMold Mining SA, care va exploata minereul de cupru de la Moldova Nouă, va putea începe exploatarea.

Comisia Europeană monitorizează atent evoluția procedeului de exploatare, având în vedere evoluția poluării cu praf de deșeuri de minereu de cupru, antrenat de vânt, de pe suprafața iazurilor Tăușani și Boșneag, de la Moldova Nouă. Atenția, însă, se îndreaptă asupra autorităților de mediu din România, care trebuie să intervină cu pârghiile necesare pentru ca istoria poluării transfrontaliere din vremea companiei Moldomin să nu se repete. Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, a monitorizat, începând cu anul 2006, evoluția poluării cu praf de deșeuri de minereu din zonă.

„Minerit ecologic fără poluare nu s-a inventat niciunde în lume, dar rar s-a întâlnit un coșmar al poluării transfrontaliere așa cum a fost cel cu praf de deșeuri miniere adus de vânturile Coșava și Gorneacul de pe suprafața iazurilor Tăușani și Boșneag, coșmar care nu a încetat niciodată în istoria exploatării de mininereu de cupru de la Moldova Nouă. Aceasta este lecția istoriei Moldomin ce trebuie aplicată în relația cu CupruMold Mining SA”, opinează reprezentanții GEC Nera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − three =