Romsilva anunță o creștere semnificativă a incendiilor în fondul forestier. Caraș-Severinul este în top 3

IMG 20191029 WA0003

Conform datelor Romsilva, în primul semestru al acestui an, se înregistrează o creștere semnificativă a incendiilor din fondul forestier, fiind vorba despre 711 incendii, față de 98 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut. Cele mai multe incendii s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcțiile silvice Gorj, cu 124 incendii, Sibiu, cu 73 incendii, Caraș-Severin cu 48 de incendii și Mehedinți cu 44 incendii în fondul forestier administrat.

Majoritatea acestor incendii, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriștilor și a vegetației uscate.

Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafețe regenerate recent, 285.041 de puieți forestieri fiind distruși. De asemenea, în incendii au fost distruși și 1.129 metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele șase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.

Având în vedere că marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietățile agricole învecinate, facem un nou apel la cetățeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale și să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor. De asemenea, rugăm turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate și să nu lase focul nesupravegheat.

Pentru a preveni și a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei și secetei prelungite, a creșterii activității turistice și a intensificării activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier. Între aceste măsuri suplimentare se numără sporirea acțiunilor de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor și a traseelor frecventate de turiști, precum și întreținerea liniilor izolatoare, colnicelor și șanțurilor de minim sanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 3 =