Reșițenii pot vizita „Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița”, noul proiect al Muzeului Banatului Montan Reșița

muzeu resita

Începând de astăzi 6 aprilie și până în luna iunie, reșițenii pot vizita „Identități fragile.Muzeul Pandemiei. Stația Reșița”, noua expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița.

Livia magina, managerul muzeului reșițean a declarat că este vorba despre un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă. Altfel spus, este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, și a fost urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021. Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit cu 10 obiecte relevante donate de către reșițeni, ale căror povești vor merge mai departe, în viitoarele stații unde urmează să ne oprim.

„„Identități fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o expoziție originală și inedită pentru Reșița, probabil prima în care tot ce știai despre modul cum să te comporți într-un muzeu se schimbă total. În această expoziție despre pandemie, este obligatoriu să atingi obiectele și tot ce este în spațiul de expunere. Poți veni să îți retrăiești experiențele personale din pandemie, poți sta la o masă cu cafeaua în față, poți invita un prieten cu care să socializezi, poți veni cu un laptop să lucrezi „de acasă”. Dacă ești părinte, poți veni cu copiii să te joci, să desenezi, să stai ascuns în cort și să faci glume. În expoziție există câteva instalații pentru interacțiune unde poți împărtăși din sentimentele pe care ți le stârnim, poți picta cu culori care simbolizează diferite stări, poți asculta povești tulburătoare despre dramele trăite de unele femei în pandemie, victime ale violenței domestice“, a mai adăugat managerul Muzeului Banatului Montan Reșița, Livia Magina.

Expoziția ”Identități Fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, Reșița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 9 =