55 de ani de la înfiinţarea judeţului Caraş-Severin

Herculane - Caras-Severin

Muzeul Banatului Montan din Reșița, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin și Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale România organizează luni, 12 iunie 2023 de la orele 11.00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, evenimentul „Județul Caraș-Severin – 55 de ani”.

Livia Magina, managerul muzeului reşiţean spune că în cadrul evenimentului va avea loc expoziția documentară „Înfiinţarea judeţului Caraş-Severin (martie 1968)” care prezintă prin intermediul unui număr de 77 de documente de arhivă inedite amplul proces de reformă administrativă derulat începând cu luna februarie a anului 1968, când România a renunțat la organizarea administrativă de inspirație sovietică, pe regiuni și raioane, și a revenit la județele tradiționale. „Acest proces a afectat teritoriul bănățean atât prin redistribuirea localităților în cadrul comunelor și stabilirea unor noi centre de comună, cât mai ales prin reconfigurarea frontierelor nou-înființatului județ Caraș-Severin, care nu s-au mai suprapus nici peste fostele limite ale regiunii Banat și nici peste cele ale județelor interbelice Caraș și Severin“, a mai precizat Livia Magina.

La masa rotundă sunt aşteptaţi să participe Romeo Dan Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, conf. univ. dr. Vasile Rămneanțu de la Universitatea de Vest din Timișoara și domnul dr. Ovidiu Laurențiu Roșu, șeful Serviciului Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =