Remus Borza şi Nelu Tăiţelu

Victor Nafiru

Zilele trecute, am scris despre doi dintre şefii cărăşeni „debarcaţi“ din fruntea instituţiilor pe care le conduceau la trei luni şi jumătate, respectiv două luni de la numire în funcţii, întrebându-mă ce ar fi putut face aceste două persoane într-un timp atât de scurt. Şi nu am găsit un răspuns concludent, nutrind însă speranţa că astfel de schimbări vor fi tot mai rare. Precum vorba bătrânească: „Speri matale, dar speri degeaba“, povestea s-a repetat la nivel central. Cel schimbat, ca să nu spun demis, din funcţia de consilier al premierului Dăncilă, nimeni altul decât deputatul Remus Borza, care a rezistat doar şapte zile. Şapte zile, timp în care, probabil, efectiv, omul nu a stat mai mult de 48 de ore în biroul rezervat muncii lui. Remusa Borza nu este un fitecine în România. El şi cu firma sa au salvat de la faliment Hidroelectrica, plus alte companii de stat în astfel de situaţii.

De ce a fost demis Borza? Pentru că, pe româneşte, l-a mâncat în cur. De la începutul colaborării cu Viorica Dăncilă a vrut să ne arate cum ar trebui să gândească acest guvern şi partidul care se află în spatele lui. Că administraţia e gonflată şi că jumătate, dacă nu chiar mai mulţi angajaţi, ar trebui să-şi găsească de lucru în altă parte. Că nu e firesc ca la „stat“ să se câştige mai bine ca în mediul privat. Omul ştia ce vorbeşte şi, intuind pericolul, căţeii şi căţelandrii au asmuţit-o pe Viorica Dăncilă împotriva sa. Adică, cum? Nici bine nu intrase în pită şi consilierul prim-ministrului îşi permitea să schimbe politica socială a PSD? Unde s-a mai văzut aşa, mai ales într-un moment în care partidul şi guvernul au nevoie să transmită poporului un mesaj cât mai populist, de majorări salariale, creşteri de pensii, ajutoare sociale şi alte astfel de chestii  aşteptate de popor înaintea alegerilor din toamnă şi din 2020. Păi, şi-atunci, şi-au zis politicienii, dacă Borza „atentează“ la bunele practici populiste, nu ar fi fost mai bine cu Darius Vâlcov? Şi ce dacă fostul consilier are dosar penal şi condamnare? Parcă e primul sau ultimul din acest partid? Mai greşeşte omul căci, vorba aia, dacă nu s-ar întâmpla aşa, nu ar mai vorbi lumea de corupţii din PSD.

Amintiţi-vă că o reacţie asemănătoare au avut-o consilierii locali şi politicienii PSD, când primarul Reşiţei a anunţat reducerea salariilor angajaţiilor şi concedierea celor care nu-şi justificau prezenţa la lucru. Liderii social-democraţi au sărit de cur în sus după acelaşi model: PSD este un partid care dă bani şi nicidecum nu taie salariile angajaţiilor. Spre deosebire de Borza, Nelu Tăiţelu a avut noroc cu carul, chiar dacă sindicaliştii din primărie au ieşit în stradă, protestând. Spun că a fost norocos, pentru că deasupra lui  nu există o Viorica Dăncilă care să-l trimită la plimbare. Dar pentru asta, şi-o ia în freză zi de zi de la cei pe care îi păstoreşte în primărie.