Proiectul „Îmbătrânire sănătoasă și demența – o viață mai bună”, derulat la Spitalul din Reșița, a ajuns la final

spital resita e1585346292142

În cadrul proiectului „ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚA – O viață mai bună”, finanțat prin Programul Interreg-IPA de cooperare Transfrontalieră România-Serbia, la spitalul Județean Reșița a ajuns aparatură de 370 de mii de euro în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării bolii și asigurarea unei calități sporite a vieții.

Proiectul este unul extrem de important ținâd cont de faptul că demenţa a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, în multe ţări tratarea şi îngrijirea bolnavilor cu demenţă se consideră a fi o prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale. Costul social al demenţei este foarte mare, fiind suportat atât de către familie cât şi de către societate. S-a constatat că cca 3% din populaţia cu vârstă cuprinsă între 65-74 ani, 19% din grupa de vârstă 75-84 ani şi aproape 50% din cei peste 85 ani, prezintă demenţă.

Pentru familiile bolnavilor cu demență îngrijirea acestora poate fi extrem de dificilă. Din acest motiv în cadrul acestui proiect pe lângă aciziționarea de aparatură medicală au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu, seminarii de informare în comunități izolate din Caraș Severin, s-a tipărit o carte de specialitate:”Factori de risc modificabili și prevenirea demenței”, s-a realizat un soft X Demența și un studiu statistic privind incidenţa Demenţei şi a Factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii internaţi în cadrul SJUR”.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1 milion 750 de mii de euro și a fost derulat de Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalului de Boli Psihice Vrsac-Serbia, lider de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seventeen − 5 =