Prefectul cere Caransebeşului şi Bocşei să-şi redeschidă pieţele!

piata goala 1

În ultima decadă a lunii martie, două din pieţele agroalimentare ale judeţului – este vorba despre cele din Caransebeş şi Bocşa – au fost închise, ca urmare a decretării Stării de urgenţă. Cel puţin în cazul Pieţei Gugulanilor, din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, au fost câteva solicitări, formulate în şedinţele de consiliu local atât de şefa spaţiului comercial, Luminiţa Verdeş, cât şi de consilierul Valentin Dascălu, şi de fiecare dată primarul Felix Borcean a răspuns că decizia nu a luat-o el, ci Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care a votat în proporţie covârşitoare pentru suspendarea activităţii acesteia.

În acest context, astăzi, Instituţia Prefectului Caraş-Severin a trimis câte o Adresă către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş şi Bocşa, prin care arată că măsura de închidere a pieţelor din cele două oraşe nu are bază legală.

Astfel – se arată în comunicatul remis pe adresa redacţiei de Cancelaria Prefectului –, la art. 2, Ordonanța Militară Nr. 2/2020 a dispus măsura suspendării temporare a activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie. Prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare, în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”.

Totodată, potrivit art. 7 din Ordonanța Militară Nr. 3/24.04.2020, instituţiile publice şi operatorii economici au obligaţia de a marca zona destinată accesului cetăţenilor/clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul/vânzare cu semne vizibile, care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri, iar pe administratorii pieţelor agroalimentare îi obligă să organizeze activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători, comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare fiind obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti. Prin urmare – se mai arată în comunicatul de presă –, activitatea pieţelor agroalimentare se poate desfășura cu respectarea acestor prevederi legale.

„Prefectul judeţului consideră, în baza legii, că atâta timp cât administratorii pieţelor vor respecta regulile de funcţionare impuse prin instituirea Stării de urgenţă şi prin ordonanţele militare ulterioare, activităţile comerciale din pieţe trebuie să continue. Sunt oameni care depind de aceste activităţi şi cărora nu li se poate suprima venitul în contextul în care legea nu prevede aşa ceva şi marile lanţuri de supermarket-uri rămân deschise. Legea trebuie aplicată în egală măsură pentru toţi operatorii economici, fără discriminare. În consecinţă, Instituţia Prefectului Caraş-Severin cere atât CLSU Caransebeş, cât şi CLSU Bocşa o analiză urgentă şi o revocare a deciziilor de suspendare a activităţilor economice din pieţe”, se mai arată în comunicat.