Preavize în Primăria Reşiţa. Speriaţi, angajaţii au intrat în concediu medical

Preavize în Primăria Reşiţa. Speriaţi, angajaţii au intrat în concediu medical

În urmă cu două luni şi jumătate, primarul Reşiţei, Ioan Popa, anunţa o nouă organigramă la instituţia pe care o conduce, pe considerentul că vechea schemă era prea stufoasă. Practic, au fost eliminate 76 de posturi şi, în plus, s-a propus reducerea a 60 de posturi din noua organigramă.

Surse din interiorul primăriei ne-au precizat că, de astăzi, au început să se dea preavize, fără evaluări, concurs ori testări. În plus, după cum se zvoneşte, pe posturi rămân cei care au fost angajaţi de câteva luni, în timp cei cu vechime vor pleca.

Am vrut să aflăm părerea primarului Ioan Popa, însă acesta este plecat din ţară. În aceste condiţii, tot pe surse, am aflat că preavize primesc angajaţii ale căror posturi se desfiinţează pe vechea organigramă, urmând să dea testări pe noua organigramă. Dacă într-un birou există cinci afuncţionari publici şi doar trei posturi în organigramă, toţi sunt testaţi, urmând să rămâna cei care obţin rezultatele cele mai bune.

Neoficial, am aflat că ultimele zece zile numai puţin de 13 angajaţi, din cei 260 ai aparatului primăriei, au intrat în concediu medical, încercând în acest fel să scape de testări. Primarul Popa a solicitat constituirea unei comisii care să verifice dacă persoanele respective chiar sunt bolnave şi ce medici din Reşiţa au eliberat aceste certificate.

Liderul de sindicat, Liviu Gârtoi, ne-a mărturisit: „Sunt două tipuri de disponilizare, una directă când funcţia este unică şi se desfiinţează postul şi alta când într-un birou sunt mai mulţi angajaţi decât posturile din organigramă. Toţi primesc preavizul, după care are loc testarea. Conform statului aleşilor locali, în timpul concediului medical nu se poate face nicio modificare în organigramă, ei nu pot fi nici demişi, nici reorganizaţi ori testaţi. Probabil că oamenii se tem, e vorba de viitorul lor, dar să nu uităm că nu e o soluţie, concediul medical nu se poate acorda la nesfârşit.“

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •