O tânără din Reşiţa a sunat abuziv la 112, sesizând autorităţile că a fost răpită

ALERTA 112

La sfârşitul lunii trecute, un apel la 112 a „pus pe jar” polițiștii din Reșița, din fericire fără motiv real. La ora 20.45 o persoană anonimă a sesizat  faptul că a fost luată de o persoană cu mască pe față din zona Nera și dusă într-o casă din oraș, fără a da alte amănunte.

Reprezentanţii IPJ spun că au fost constituite echipe operative care au efectuat verificări în mai multe zone din oraș, încercând să identifice apelanta și locația respectivă. Totodată, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița au fost demarate cercetări sub aspectul  săvârșirii infracțiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”. 

„După câteva ore de căutări, echipajele de poliție care făceau verificări în teren au identificat o minoră în vârstă de 14 ani, din Reșița, care a relatat că ea, împreună cu alte două minore, au efectuat apelurile 112 respective, complet nereale, în urma unor provocări de tipul „adevăr sau provocare”. Minora a predat polițiștilor aparatul telefonic și cartela de pe care au fost efectuate cele două apeluri 112“, a declarat Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin. A fost doar o glumă! Dar polițiștii și celelalte structuri implicate au desfășurat multiple activități, au angrenat resurse și au implicat instituții și o parte a comunității.

Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Parchet), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =