La Reşiţa, tăierile de arbori au fost legale; doar colectarea lemnului a fost neregulamentară

taieri padure Resita

Garda Forestieră Timișoara răspunde solicitării Grupului Ecologic de Colaborare Nera în legătură cu verificarea legalității tăierii şi exploatării masei lemnoase din raza Ocolului Silvic Reșița, subiect despre care noi am mai scris (vezi articolele Amendă de 3.500 de lei pentru defrişările din apropierea blocului ANL din Valea Domanului şi Direcţia Silvică Caraş-Severin explică de ce sunt legale tăierile din zona Dealul Golului – Doman).

Conform gărzii forestiere, în luna iunie a anului 2019 ar fi fost pusă integral în valoare masa lemnoasă în u.a. 68A, U.P. VII Reșița prin tăieri progresive, definitive, amenajamentul silvic al acestei zone anticipând pentru aceasta tăieri progresive de punere în lumină, racordare și de împăduriri, fiind impus un volum total de recoltat de 3842 mc. Nefăcând parte din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, pentru amenajamentul silvic 68A nu sunt impuse restricții privind exploatarea masei lemnoase. “Nu au fost constatate tăieri fără drept (ilegale) de arbori”, afirmă Garda Forestieră Timişoara. Autorizația de exploatare ar fi fost eliberată la data de 01.10.2020, în urma licitației organizate de Direcția Silvică Caraș-Severin, cu termene de exploatare 16.10.2020-15.04.2021.

Garda Forestieră Timișoara a constatat, totuși, nereguli privind nerespectarea traseelor aprobate pentru colectarea materialului lemnos. Au fost luate măsuri, operatorul economic fiind sancționat contravențional în conformitate cu prevederile art. 13 din O.M. 1540-2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =