Direcţia Silvică Caraş-Severin explică de ce sunt legale tăierile din zona Dealul Golului – Doman

defrisat

În cursul zilei de astăzi, reprezentații Direcției Silvice Județene au transmis un comunicat prin care explică legalitatea tăierilor din zona Dealul Golului – Doman din Reşiţa. Lămuririle vin după ce ieri, în publicația noastră, a apărut articolul „Amendă de 3.500 de lei pentru defrişările din apropierea blocului ANL din Valea Domanului“, ca urmare a sesizărilor făcute de mai mulți reșițeni. Pentru o informare corectă, vom reda întregul text semnat de Dan Cumpan, purtătorul de cuvânt al intituției județene.

„Întrucât, locuitorii Reșiței și administrația locală și-au exprimat public dezacordul privind lucrările de exploatare forestieră desfășurate legal în pădurea din zona Dealul Golului  – Doman, suprafață de fond forestier administrată de Direcția Silvică Caraș-Severin ca unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, considerăm că este necesară aducerea spre cunoașterea publicului a câtorva clarificări legate de activitatea de gospodărire a pădurilor din zona respectivă.

În pădurile din jurul Reșiței s-a dezvoltat în ultimii zeci de ani o rețea de trasee utilizate în scopuri turistice (pedestre, cicloturistice) care traversează fondul forestier proprietate publică a statului administrat de unitatea noastră, rețea dezvoltată însă într-un mod dezorganizat, dar cu siguranță din nevoia cetățenilor de a se recrea. Observând această tendință de dezvoltare și pentru a veni în sprijinul cetățenilor acestui oraș în anul 2017, la inițiativa direcției silvice s-a dezvoltat un parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și asociațiile Bike Attack Reșița și Prietenii Munților Reșița, având ca scop precis:

  • dezvoltarea rețelei locale de trasee pedestre, cicloturistice și de alergare montana cu scop de recreere;
  • creșterea rolului social al pădurii și asigurarea utilizării funcției recreative a acesteia de către comunitatea locală în dezvoltare;
  • creșterea contribuției pădurii la îmbunătățirea calității vieții sociale;
  • dezvoltarea și consolidarea relațiilor cu comunitatea și nu în ultimul rând promovarea potențialului turistic al zonei.

Una dintre obligațiile asumate de noi, în calitate de parteneri, a fost să evităm, pe cât posibil, punerea în valoare a arborilor din imediata vecinătate a potecilor/traseelor marcate, iar această obligație asumată a fost respectată atât cât a fost posibil, fapt pe care cu siguranță partenerii noștri și turiștii o pot confirma.

Prin implicarea partenerilor, până astăzi s-a reușit amenajarea și marcarea câtorva trasee și amplasarea a două panouri informative complexe pe raza Municipiului Reșița (unul în centrul orașului și altul în zona de acces pedestru spre Poiana Golului de lângă stadionul municipal), finanțate de Direcția Silvică Caraș-Severin, panouri conținând harta traseelor amenajate, destinația acestora,  gradul de dificultate și indicații referitoare la disciplina utilizării lor.

Mai mult  decât atât, conștienți fiind de importanța pădurilor din jurul Reșiței pentru comunitatea locală, în ultimii ani au fost evitate intervențiile cu exploatări forestiere în 30 de parcele din jurul orașului în care erau prevăzute în amenajamentul silvic intervenții de tipul tăieri în crâng, igienă și alte lucrări, însumând 400 de hectare și un volum de 10 mii de metri cubi care se puteau comercializa, fiind o pierdere financiară asumată.

În privința exploatării forestiere desfășurată legal în parcela 68A din UP VII, aducem la cunoștința publicului că aceasta este ultima intervenție dintr-un șir lung de lucrări de gospodărire durabilă a pădurii efectuate pe parcursul a 120 de ani, începute din vremea când pădurile erau gospodărite de Uzinele și Domeniile Reșița, fiind îndeplinit scopul final al aplicării acestui tratament de lungă durată, adică a fost asigurată regenerarea naturală a acestei suprafețe. Mai mult decât atât, cu ocazia consultării publice organizată la Ocolul Silvic Reșița în anul 2020 pe tema managementului forestier în sistem FSC®, acest arboret a fost prezentat ca urmând să fie exploatat, fără a se înregistra  observații din partea participanților.

Apreciem spiritul civic în protejarea pădurilor și înțelegem necesitatea creșterii suprafeței pădurilor cu rol de recreere în jurul orașelor și aducem asigurări în privința gospodăririi pădurilor ținând cont de rolul acordat fiecărui arboret.

Direcția Silvică Caraș-Severin nu se opune extinderii suprafeței pădurilor cu funcții recreative din jurul localităților, însă acest lucru se poate realiza doar în baza unor studii de specialitate realizate pentru păduri cu funcţie de recreere, zonate corespunzător prin amenajamentul silvic. Întrucât la Ocolul Silvic Reșița lucrările de amenajarea a pădurilor vor începe în anul 2022, cu siguranță, odată cu demararea acestor lucrări, vom lua toate măsurile necesare pentru creșterea suprafeței pădurilor cu funcții de recreere în jurul Reșiței, cu consultarea prealabilă a administrației locale și a comunității.

Până atunci trebuie asigurată continuitatea gospădăririi silviculturale a suprafețelor care nu prezintă strict interes științific, pădurea trebuie gospodărită în continuare de silvicultori, iar opinia publică trebuie să înțeleagă că majoritatea suprafețelor de pădure de pe suprafața Județului Caraș-Severin sunt înființate de silvicultori, conduse prin intervenții silviculturale la starea deosebit de bună de acum, nefiind antropizate prin intervenții minore, ci înființate pe baze științifice“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 14 =