ITM Caraș-Severin vine cu lămuriri în ceea ce privește salariul minim

646x404 e1604050813326

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în media de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră, dispoziţii reglementate prin Hotărârea nr. 1071/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 5 octombrie 2021.

„Reamintim faptul că angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub
salariul de bază minim brut orar pe țară. Acesta este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de baza minim brut pe țară. Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul
programului, dar nu poate să își desfășoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de baza minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat“, a declarat Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este adus la cunoștința salariaților prin grija angajatorului, iar nerespectarea dispoziţiilor legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, angajatorii pot fi sancţionaţi de către inspectorii de muncă cu amendă cuprinsă între 300 şi 2.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =