Doi patroni cărăşeni, amendaţi de ITM pentru munca la negru

INSPECTORII ITM

În perioada 18 -23 mai 2020, Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfăşurat o serie de controale având ca scop identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. Au fost vizaţi patronii de firme de construcţii şi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul „întreţinerea şi repararea autovehiculelor”.

Inspectorii au verificat 53 de angajatori, la doi dintre aceştia fiind identificate şase persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă. Patronii celor două firme au fost sancţionaţi cu amendă totală în valoare de 120.000 lei.

„Pentru deficienţele constatate, neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea repausului săptămânal, neîntocmirea corectă afoilor colective de prezenţă, au fost dispuse angajatorilor verificaţi 40 de măsuri obligatorii. Insistăm asupra faptului că munca nedeclarată este un fenomen extrem de nociv din cauza consecinţelor sociale şi economice pe care le produce pentru ambele părţi–angajator/lucrător”, declară reprezentanţii ITM Caraş-Severin.